Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

Преди да отиде на място, Емил Димитров влезе в остър спор с премиера

Да пие мента, глог и валериан, посъветва министъра си Борисов

С размяна на реплики и остър спор между премиер и екоминистър започна в сряда заседанието на кабинета. Ябълката на раздора бяха багерите в Рила и спреният проект в националния парк под Седемте рилски езера. Емил Димитров-Ревизоро възрази срещу разпореждането на Бойко Борисов да се преустановят всички дейности до извършване на проверка, въпреки че и той смятал, че не трябва да се използва тежка техника при изграждането на туристическите пътеки.

“Лично аз ще съм много щастлив да ги спрем и след една година да дойдете да кажете - ама защо ги няма тези пътеки. В цял свят е така”, репликира екоминистърът. И после добави: “Аз ще го замразя. По-достойните да го направят след това.”

“Ами не го замразявайте. Покани ги и го направете като хората. Съберете се, седнете на чай билков, липов. Вземете си мента, глог и валериан и отидете и направете, пари сме дали за Седемте рилски езера горе, да станат красота”, отговори Борисов. И посъветва екоминистъра си да използва опита на колегите си министри, когато в началото със строежа на магистралите и те имали проблеми със зелените и археолозите. След като седнали и се разбрали, вече нямало пречки и бавене на проектите. Затова поръча на Емил Димитров-Ревизоро да отиде на място в Рила.

“И повече такива

глупости да

не се правят

Това са такива кътчета и места, в които нямат място багери, валяци, чакъл. Каквито и да са добронамерени подбудите, има начини и инструмент да се направи така, че да не дразни почитателите на природата. А и мен ме дразни”, отсече Борисов.

Ревизоро изпълни поръчението на премиера и в сряда следобед се качи в Рила.Той остана потресен от видяното в района на езерата. На място с него бяха и директорът на Национален парк “Рила” Красимир Андонов и началникът на дирекцията за защита на природата в МОСВ Мирослав Калугеров.

Министър Димитров се закани да наложи солени глоби за няколко нарушения при изпълнението на проекта, който спря във вторник. Санкции ще има за присъствието на багер в защитената територия,

минаването

на джипове

и стоварването на строителни материали. Тепърва ще се съставят актовете за нарушения и ще се определя размерът на санкциите. Димитров ще докладва на премиера Борисов какво е видял на място. Определено пътеката с чакъл не му хареса и я определи като абсурдна.

Работата на проекта е спряна от вторник, докато приключат проверките от страна на прокуратурата и министерството. След това ще се решава дали да продължи изпълнението на целия проект, който включва и други дейности в парка, или само на тази част. Ако се спре цялото изпълнение, което е за около 12 млн. лева,

има риск

европейското

финансиране да

бъде загубено

Междувременно стана ясно, че започва изграждане по друг проект на база до езерата.

Контролно-информационен пункт “Седемте рилски езера” започва да се строи на територията на Национален парк “Рила” в близост до хижа “Рилски езера” и лифта. В сряда е определена фирмата, която да изпълни проекта за 470 хил. лв. От години се настоява в района да има изградена база за парковата охрана, която да се ползва и от отряда на Планинската спасителна служба, за да може да се реагира по-бързо при инциденти в района.

Ще бъде изградена постройка на два етажа със застроена площ 126 кв. м. На първо ниво ще има зала за провеждане на интерпретативни и образователни програми, представящи защитената територия. За служителите са предвидени приемна, дежурна стая за парковата охрана, санитарен възел, помещение за съхраняване на противопожарно оборудване и моторна шейна. На второ ниво ще има две спални помещения и баня със санитарен възел. Там служителите на парка ще могат да пребивават по време на дежурства.

Част от сградата ще бъде предоставена за ползване от служители на Планинската спасителна служба. На първо ниво са предвидени дежурна стая за служителите на ПСС, помещение за първа помощ на пострадали, санитарен възел и помещение за съхраняване на специализирана екипировка и моторна шейна.

Дупнишката фирма, която спечели обществената поръчка, има 6 месеца срок да изгради базата.

Снимка на багер до езерото Бъбрека във фейсбук разбуни духовете на природозащитниците в края на миналата седмица и ядоса премиера.
Снимка на багер до езерото Бъбрека във фейсбук разбуни духовете на природозащитниците в края на миналата седмица и ядоса премиера.