Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е ясно ще се допускат ли изобщо румънци и българи и през колко и кои КПП-та

Туроператори препоръчват да не се предплаща нищо

Атина не дава ясни указания ще допуска ли българи и откъде това лято в Гърция. Официално редуцирането на всички работещи КПП-та до едно - Кулата, се обяснява с липсващи на другите места скенери за QR кодове.

Вчера обаче влизащите, които са спазили обявените преди дни гръцки изисквания за попълването на формуляр, с който обявяват местонахождението си 48 часа предварително, бяха допускани и през Маказа, но не и през КПП Илинден и Златоград. Автомобилите са минавали без проблеми, но е имало много малко влизащи през Кулата. На Маказа са пропускани дори без обявените по-рано предварителни кодове. Всъщност струпване на объркани хора се очаква през уикенда.

Изобщо не е ясно какво точно ще се случва през следващите дни, след като във вторник вечер излезе новото нареждане да се преминава само през Кулата. Не е ясно ще се допускат ли въобще българи и кога и как ще се промени режимът.

Според свидетелства на хора, били през уикенда в Северна Гърция, тревогата сред местните, че българите и румънците ще им донесат вируса, нараства и надделява над желанието да тръгне отново туристическата индустрия. Местните казвали: “По-добре една година бeз туристи, отколкото да почнем да измираме”. Но така или иначе продължава да е неясно докога ще се допускат българи и откъде.

Туроператори препоръчват да не се предплаща нищо, докато не се установи някаква трайна предвидимост в режима. Защото рискът е прекалено голям.

Само преди седмица Атина обяви, че ще приема туристи от България и Румъния по режим с предварително определено местопребивание, но преди два дни обяви, че допускането ще става само през КПП Кулата. Последното решение е заради нарастващите случаи на заболели от COVID-19 в България, Сърбия, Румъния и Северна Македония.

Избърза ли Атина неподготвена с новите изисквания?

Само на Кулата могат да четат кодовете, без които Гърция не пуска туристи

Останалите ГКПП-та нямали техническа възможност

Български граничар: В сряда през Маказа пускаха без проблем, но всичко може да се смени за минути

Опашките на Маказа се стопяваха бързо в сряда.
Опашките на Маказа се стопяваха бързо в сряда.

Разчитането на специалните кодове, с които от 1 юли се влиза в Гърция, може да става само на ГКПП Кулата-Промахон. На останалите гранични пунктове няма техническа възможност и затова само един пункт ще пропуска пътуващите от България. Това обяснение са дали гръцките власти на българското Министерство на външните работи, което е поискало разяснения за наложените от вчера мерки. В неделя Гърция изненадващо съобщи, че от 1 юли въвежда задължителен нов онлайн формуляр, който трябва да попълват всички влизащи в страната чужденци. В него се посочват номер на документ за самоличност, датата на пътуване, държавата, от която идва туристът, адрес по време на ваканцията, предишен престой в други страни и др.

Формулярът за определяне на местоположението на туристите (PLF) трябва да е попълнен онлайн най-малко 48 ч преди влизането в страната.

Трябва да се

посочат всички

дестинации

на туриста през следващите 7 дни.

Изискването важи за всички пристигащи - по въздух, вода или през сухопътните граници. Влизащите с кола задължително посочват и регистрационния ѝ номер.

След попълване на документа онлайн на мобилния телефон на туриста се изпраща уникален QR код, който се показва на гръцките власти. По тяхна преценка чужденците може да бъдат насочени към зона за скрининг, където ще бъдат тествани за вируса SARS-CoV-2. Според сайта на гръцкото министерство на туризма единствено за пристигащите по суша ще се изисква представяне на попълнената PLF форма на хартия освен QR кода.

Читатели на “24 часа” сигнализираха за неясноти. Формата се попълва най-малко 48 ч преди влизане в Гърция и се предполага, че това е времето, необходимо за обработка.

Семейство от Русе се оплака, че за пътуване през уикенда попълнили документа в понеделник на обяд, а

2 дни по-късно

нямат мейл от

гръцките

власти с кода

и формуляра.

Друг проблем изникна, след като в началото на седмицата в падащото меню на формуляра можеше да се посочат няколко ГКПП-та, сред които Маказа. Дни по-късно обаче различните опции изчезнаха и остана единствено ГКПП Кулата. Така и не е ясно какво става, ако туристът е посочил Маказа, но отиде на Кулата, защото само там имат техника за разчитане на QR кодовете.

Ползващите коли под наем пък не могат да попълнят регистрационен номер на автомобила 48 ч преди да я наемат.

Не е ясно, ако човек е посочил една дата за пътуване, а се наложи да тръгне по-късно, дали попълнената електронна декларация е валидна.

“24 часа” потърси за разяснения посолството на Гърция в София, но оттам не отговориха през целия ден в сряда.

“Гръцките

колеги не знаят

какво става.

Казват, че

нямат заповед

Очаква се Атина да реши какво се случва с ГКПП Маказа - Нифея. Засега няма проблем с преминаващите през пункта, но всичко може да се промени за минути”, каза в сряда следобед български граничен служител на Маказа.

Според уточнение на гръцките власти, обявено късно вечерта във вторник, за туристи ще бъде отворен само Кулата - Промахон.

Въпреки това в сряда през Маказа - Нифея, където традиционно се извиват километрични колони от коли и се чака с часове, се минаваше буквално като на парад, видя кореспондент на “24 часа”.

Пускаха дори пътуващи, които не бяха попълнили задължителната електронна форма. Автомобилите на пункта бяха малко и рядко имаше повече от 15-20. Повечето от тях бяха с румънска регистрация. Не е ясно дали пунктът Маказа ще работи по същия начин в следващите дни, или наистина ще бъде затворен.

Противоречивата

информация

разколеба много

българи

и те се отказаха от пътуване до плажовете на Бяло море. Гърците, които често идват в България за евтини стоки, също бяха малко.

“Ако не стане тук, ще мина откъдето може, разликата е няколко часа. Отивам на Тасос да почивам и нищо не ме интересува”, заяви Андреас от Букурещ.

Не по този начин приемат нещата българите и гърците.

“Карам стока за Комотини. Заради затварянето на границата покрай коронавируса останахме без работа. За нас от Кирково това е всичко, няма друго, с което да си вадим хляба”, твърди Асен Иванов. Той кара бус, с който извършва доставки до различни населени места в Гърция. Казва също, че се налага да минава границата по два, дори три пъти дневно, защото гръцките власти следят стриктно да се спазва изискването теглото на преминаващите автомобили да бъде до 3,5 тона.

При нарушение глобите, налагани от гръцките митничари, били над 2000 евро.

“Туристическият сезон е провален. Не знам как ще се справим с концесията, която е 9000 евро”, заяви гръцкият гражданин Али Хасан, който е наемател на 500 метра плажна ивица в гръцкото градче Фанари. Той допълни, че членовете на търговската камара в Комотини също не приемат добре затварянето на пункта Маказа - Нимфея.

Реакция имаше и от местната власт в Комотини. Кметът Гианис Гаранис в писмо до управляващите в Гърция настоява ГКПП да остане отворен. Според излизащия в Комотини в. “О хронос” общината имала цялостен план за развитието на туризма, а решението за затваряне на пункта ще засегне непоправимо сектора в Северна Гърция. Заетите в него разчитат основно на българските туристи.