Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРЕСТЪПНИК ИЛИ ГЕРОЙ?
Има една забележителна книга на Джулиет Макур, озаглавена „Колелото на лъжите“.
Тя разказва за живота на най-титулувания колоездач за всички времена – Ланс Армстронг.
Накратко историята е следната: роден в малко градче в Тексас, Армстронг става професионален колоездач и национален шампион. На 25-годишна възраст се разболява от рак на тестисите. Откриват му разсейки в мозъка и белите дробове.
Армстронг успява да се излекува, след което 7 пъти печели най-престижното и най-тежко състезание „Тур дьо Франс“. 7 пъти!
Става национален герой и идол на милиони хора по света.
Президенти и звезди от шоубизнеса се надпреварват да се снимат с него.
Освен голям състезател Армстронг е и човек с голямо сърце. След като преборва рака, основава Livestrong Foundation – организация, която помага на болни от рак. Заради харизмата на шампиона в тази фондация са събрани над 500 милиона долара, стотици хиляди хора са излекувани.
Но през 2012 година Армстронг е уличен в употребата на допинг (забележете - по свидетелства на негови съотборници!)
Всичките му титли са отнети. Обявен е за престъпник, долен лъжец, човек, опорочил спорта. Медиите го обругават. Изгонен е от фондацията, която е основал, защото петни доброто й име. Докарват го до фалит, принуден е да разпродаде имуществото си, включително мебелите от къщата си.
Телефонът му спира да звъни.
Няколко години по-късно и самата фондация фалира. Никой вече не желае да дарява в нея. Болните от рак вече не могат да разчитат на тези средства.
Чета тази книга и си мисля: Да, този човек е сгрешил. Играл е нечестно. Но от друга страна с парите, които е спечелил от нечестната си игра, е спасил от смърт стотици хиляди хора.
Хайде сега да сложим на везните неговите грехове и неговите добрини и честно да ги претеглим.
Кое ще натежи повече?
Лъжите му, или спасените хора?
Престъпник ли е, или герой?
Как мислите?

*От фейсбук!