Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антирасистки протест в Берлин в подкрепа на движението в САЩ "Животът на черните има значение". Демонстрации се проведоха във Великобритания, Франция, Белгия, Мексико и в други страни.
Антирасистки протест в Берлин в подкрепа на движението в САЩ "Животът на черните има значение". Демонстрации се проведоха във Великобритания, Франция, Белгия, Мексико и в други страни.

На фона на обхваналите всички 50 щата на САЩ и много страни по света протести републиканци от Тексас започнаха атака във фейсбук срещу движението "Животът на черните има значение". Един от постовете погрешно твърди, че смъртта на Джордж Флойд е инсценирана с идеята да се вдигне опозиция срещу президента Тръмп, пише в. "Вашингтон пост".

Друго съобщение показва цитат от Мартин Лутър Кинг-младши с банан -

утвърден

расистки символ

В трето пише, че милиардерът Джордж Сорос е платил на "белите ченгета да убият черните хора" и че "черните хора се бунтуват, защото расовите войни "държат овцете в стадото".

Постовете споделят местни републикански лидери в щата Тексас и сега американците ги призовават да подадат оставки от партийните си длъжности, съобщава в. "Тексас трибюн".

"Казвал съм го и преди, ще го кажа пак: Републиканската партия не трябва да толерира расизма в каквато и да е форма. Никога", заяви Джордж Буш. Той настоява авторите на тези постове да се оттеглят.

Първа се изказала Синтия Брем, шеф на община Бексар, че "Публичната екзекуция на Флойд може да е била заснета, за да създаде расово напрежение". Шефът на община Нюсис Джим Кейлън публикува същия текст и го нарече "интересна гледна точка".

Двата поста веднага привлякоха вниманието и доведоха до призиви за оставки.

"Разпространяването на конспиративни теории, че убийството е инсценирано, няма нищо общо с реалността, такива думи са безотговорни", заяви говорителят на Грег Абът, губернатор на Тексас.

Брем, потърсена от "Спектрум нюз" от Сан Антонио, заяви, че

няма да

подаде оставка

Републиканците Дан Креншоу и Майкъл Маккол поискаха оттеглянето на Кейт Нилсън, шеф на община Харис в партията, която публикува изображение на Мартин Лутър Кинг-младши с банан, пише "Тексас трибюн".

"Фейсбук постовете на избрания за шеф на община Харис са расистки и неприемливи - туитна Маккол. - Расизмът няма място в Републиканската партия и в САЩ."

Сю Пайнър, шеф на формацията в община Комал, сподели поста с конспиративни теории за Сорос.

В същото време протестите се разрастват из целия свят.