Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Националният оперативен щаб Снимки: МС
Националният оперативен щаб Снимки: МС

Новозаразените с коронавирус в България са 25, като 7 са приети в болница, каза пред журналисти ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Сред децата има един нов случай -17-годишен младеж, който е на домашно лечение. Сред медицинския персонал са установени два нови случая, като общо са 270. Излекувани са нови 116 пациенти, като общият им брой е 1322, допълни той. Починал е един мъж от Благоевград. Общо починалите пациенти са 147. В болница са 141 пациенти, от които 8 са в интензивни отделения.

В САЩ все още са най-много заразените - 1 901 000, но в Бразилия са най-много новозаразени за последните 24 часа - 27 хиляди.
В Швеция 2214 са новите случая за последните 24 часа, починалите общо са 4500.

В Турция има 166 хиляди болни, 867 са новозаразените, в Румъния новите случаи са 152, в Сърбия - 69, от Гърция не са отчели нови случаи, в Босна и Херцеговина - 16, Хърватия няма отчетени, в Албания - 20, посочи Мутафчийски.

Това е стотният ден от създаването на щаба, изнесени са 129 брифинга - извън извънредните.

Лабораториите в началото бяха 2, сега одобрените от МЗ са 32 лаборатории, а общият брой на лабораториите, които работят с коронавирус, са 143. Изследваните проби са 193 732, от които 85 435 са PCR. Всички останали страни отчитат общия брой на своите изследвания. ние казахме, че накрая ще обобщим резултатите - 27 677 са на един милион население", обясни Мутафчийски.

3438 са положителните PCR-и. Има повторни PCR-и, за това броят на положителните тестове е по-голям от заразените.

"Бяхме подготвили обширно изложение с дейността на Щаба, но ние сме ви запознавали всеки ден с дейността ни. За това ще го направя сбито. Тенденциите, които се прогнозираха, се оправдаха. Говореше се за няколко пика. Знаете, че основната философия за управление на тази криза, с ограничен ресурс, да се поддържа ниска заболеваемост, за да мож здравната система да се справи с всички предизвикателства. Което беше изпълнено. Разбира се, имаше и моменти, например болницата във Видин, която вече не можеше да приема болни", обясни Мутафчийски.

Такива проблеми, според него, са възникнали в болниците в Ямбол, Пазарджик и Сливен.

В 77 болнични заведения у нас са лекувани пациенти с COVID-19.

Основаната ни цел беше да поддържаме ниска заболеваемост, за да може здравната ни система да се справи. Тази цел я изпълнихме, заяви ръководителят на щаба.

239 са най-много регистрираните заболели за седмица.

2592 е общият брой на лекуваните пациенти според националната информационна система. 2585 са случаите според националния оперативен щаб. Жените са 1325, мъжете - 1260.

Според информационната система 149 са починалите от COVID-19, според щаба - 147.

145 са децата, които са се заразили с вируса.

1321 човека са излекуваните.

"Повишена бройка на заболкеваемост се наблюдаваше в началото на април месец. След това се забеляза пик на смъртността. Следващият момент, в който имаше повишена заболеваемост е в седмица 20-26 април. Тогава достигнахме най-голям брой новозаразени - 433 души. Дотогава бяхме стигали до 293 случая. За наша радост повече не достигнахме такъв пик. Закономерно след това имаше спадане. Откриха се много клъстари, които бяха туширани, но не можа да се предотврати повишената смъртност. В средата на май се регистрираха 18, а след това и 20 случая", разкри началникът на Щаба. Според него в момента се наблюдава преплитане на кривите.

Началникът на Оперативния щаб увери, че ако има бум или клъстър, доц. Кунев ще съобщи всички подробности около него.

Изследването в Пловдив върви активно. Предстои да бъде даде информация за него", обяви доц.д-р Ангел Кунчев. Относно клъстъра в Сърница, той е на мнение, че масовото заразяване е в резултат на религиозни празници.

"Предприехме мерки, най-напред в социалните домове. Изследвали сме персонала и резултатите са положителни. Подобен е резултатът с детските градини. Както прогнозирахме, посещението е под 50%. Взимат се мерки, за да не се заразят децата. Знам само за един случай ", обясни Кунчев.

"Почти всички от новозаразените за денонощието са свързани със заразените в болницата в Сливен. Този случай е показателен, е когато спазваш всички мерки, не се случват "гафове". Наблюдавахме го в няколко болници ", заяви той.

Относно противоепидемиологичните мерки, Мутафчийски обясни, че те остават във вида, в който са в заповедта на министър Ананиев. Доцент Кунчев увери, че засега идеята е всички мерки да отпаднат.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски
Генерал-майор Венцислав Мутафчийски