Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бунтовете в Минеаполис са съпроводени с много палежи.
Бунтовете в Минеаполис са съпроводени с много палежи.

Националната гвардия пратена да слага ред след опожарен участък

Гневни жители на американския град Минеаполис подпалиха полицейски участък в третия ден на бунтовете, избухнали заради убийството на невъоръжен чернокож от полицаи, предадоха световните агенции.

Те бяха предизвикани от видео в социалните мрежи, на което ченге е заснето как притиска с коляно към земята тила на 46-годишния Джордж Флойд, а прикованият с белезници мъж многократно повтаря, че не може да диша. По-късно е повикана линейка, но арестуваният умира на път за болницата.

Кадрите подпалиха размирици, съпроводени от палежи на сгради и грабежи на магазини. В четвъртък по време на пряко предаване от бойните сцени бе арестуван репортер на Си Ен Ен заедно с трима членове на екипа му. Впоследствие те бяха освободени.

Американският президент Доналд Тръмп нарече демонстрантите бандити, обвини ги, че са поругали паметта на жертвата, и изпрати Националната гвардия да възстанови реда. Семейството на Флойд поиска четиримата полицаи, отговорни за смъртта му, да бъдат съдени за убийство.

Протестите бързо

обхванаха и други

градове - Ню

Йорк, Чикаго,

Лос Анджелис,

Денвър, Мемфис, Финикс.

Районът около мястото, където чернокожият мъж стана обект на бруталния арест, се превърна в епицентър на безредиците в Минеаполис. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, но те успяха да пробият кордона и да запалят близкия полицейски участък и още 2 сгради. По искане на кмета на града, но и на съседния Сейнт Пол губернаторът на Минесота Тим Уолц обяви “извънредно положение в мирно време”. “Смъртта на Джордж Флойд трябва да доведе до правосъдие, а не до повече убийства и разрушения”, каза той.

Четиримата полицаи, замесени в инцидента, са уволнени, а срещу онзи, заснет да притиска главата на Флойд, започна криминално разследване. Оказа се, че през 2008 г. е стрелял два пъти по друг чернокож. Представителите на реда твърдят, че са били извикани по подозрение, че Флойд е използвал фалшива банкнота от $ 20 в магазин и са го заварили в колата му под въздействието на упойващи вещества. А когато го извадили, оказал съпротива.

Върховната комисарка по човешките права Мишел Бачелет призова да бъде сложен край на убийствата на невъоръжени афроамериканци от полицаи в САЩ. Знаменитости като

Бионсе, Джъстин

Бийбър, Леброн

Джеймс изразиха

възмущението си

Мадона пък стана обект на критики и подигравки, след като пусна в мрежата 3-минутен клип на танцуващия си син Дейвид Банда и обяви, че това е знак на почит към Флойд и близките му. Мнозина я обвиниха в егоцентризъм.

Туитър скри пост на Тръмп за бунтовете, зовял към насилие

Войната между Доналд Тръмп и “Туитър” се задълбочи в четвъртък, след като социалната мрежа скри туит на президента по повод на бунтовете в Минеаполис, който според нея e възхвала на насилието. В него Тръмп пише: “Когато грабежите започнат, и стрелбата започва”. Туитът обаче не е изтрит, тъй като може да представлява обществен интерес. Конфликтът на Тръмп със социалните мрежи започна на 26 май, когато “Туитър” сложи знак за проверка на истинността на друг пост на президента, засягащ гласуването по пощата. В четвъртък Тръмп отвърна на удара с указ, който дава право компании като “Туитър” и “Фейсбук” да бъдат съдебно преследвани заради съдържанието, което потребителите им публикуват. Досега мрежите бяха разглеждани не като издатели, а като платформи за споделяне на мнения и затова не носеха отговорност за публикуваното.

След подписването на указа “Туитър” обяви, че става дума за реакционен и политически мотивиран документ, който заплашва свободата на словото в интернет. Според шефа на “Фейсбук” Марк Зукърбърг указът е налагане на цензура.