Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турска военна база ще бъде разположена на около 5 км от границата с България край Резово. Тя ще е по крайбрежието на Черно море в област Къркларели. Това става ясно от публикувано решение на югоизточната ни съседка. Структурата ще заема площ от 20 кв. км. Обявен е за забранена военна зона от втора степен, съобщава турският „Държавен вестник“.

По-голямата част от военната зона ще е сухопътна, малка част ще е морска. Започва на север от Лиманкьой и се простира до село Бейендик, последното турско село преди границата с България, се посочва още в съобщението на Държавен вестник.

Според председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов в базата най-вероятно ще се разположат радиостанции и други устройства за проследяване. Целта й била да се наблюдава в дълбочина какво се случва в Черно море.

Опасява ли се, че може да се използва срещу България? Не може да се случи това, защото нямаше да бъде на това място – на брега на морето. Базите за близко наблюдение не се правят на такава открита площ, каза още депутатът от ГЕРБ.