Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За България са предвидени едни от най-големите суми от фонда на ЕС за КОВИД-19 спрямо БВП - 19,3%, или 15 млрд. евро. От тях трябва да връщаме 3,3 млрд. в рамките на много дълъг период - около 30 години, а останалите са под формата на грантове. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в ефира на "Нова телевизия". 

По-голям процент от нас може да вземе единствено Хърватия - 20% от БВП. Сумата не се определя от броя на заболели или починали от вируса, а от състоянието на икономиката.

Парите от Европа винаги са обвързани с реформи, поясни евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. Например с тези средства може да се построи новата детска болница в София. Приоритетни сфери в Европа освен здравеопазването са дигитализацията, тъй като ЕС осъзнава, че изостава, както и зелената сделка и България трябва да предприеме още стъпки в тези посоки. Кючюк обясни, че ЕС е постигнал баланс между даването на кредити и грантове на страните-членки, тъй като имало различни мнения по въпроса. Грантовата схема е 500 млрд. евро. ЕС излиза и на капиталовите пазари и на базата на това ще раздадеи 250 млрд. евро заеми, двете неща вървят паралелно.