Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Копия на популярни сайтове се опитват да измамят потребителите да им споделят лични и финансови детайли

Пандемията създава рискове не само за здравето. Компанията за киберсигурност Proofpoint обяви, че е засякла над 300 фишинг кампании, които се възползват от коронавируса, за да се опитват да излъжат потребители да споделят лични и финансови данни, съобщава онлайн изданието ZDNet.

По-голяма част от тези кампании използва клонирани версии на популярни интернет страници като магазини, банки и институции. Създавани са копия дори на страници на консули и на градски общини, предава Vesti

Проверката на експертите е открила, че в хакерските форуми и пазари се разпространяват готови копия на страниците, както и шаблони, които с малко работа могат да се направят като всеки избран сайт.

Някои от тях съдържат голям брой страници, повечето от които са директни копия с реална информация. Единствената разлика се оказва формулярът за попълване на данни, който изпраща информацията към хакерите. Фалшива страница на канадска правителствена служба дори имала версии и формуляри на английски и френски език, за да изглежда максимално автентично.

Други сайтове разчитат на разсеяността на потребителите. Те имат различни интерфейси и данни, но въпреки това се представят за дадена институция.Именно затова потребителите трябва да са внимателни дори, когато посещават връзки към официални институции. За сега често фишинг кампаниите разчитат на желанието на хората да се сдобият с важна информация за коронавируса дори и това да означава, че първо трябва да въведат имена и други данни.

Институциите обаче разпространяват информацията за коронавируса свободно в страниците си и не изискват допълнителни регистрации. Наличието на такава ще е важен признак, че нещо със сайта не е наред. Друг е адресът - той може да е скрит зад популярните съкратени линкове или да е сходен, но с променени или разменени една-две букви или използване на сходно име.