Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след извънредното правителствено заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка.

Преди да изложи решението на МС за създаването на Държавна петролна компания, финансовият министър сам поиска да изясни темата с отношенията на правителството с бизнесмена Васил Божков, който има единайсет обвинения и в момента се намира ОАЕ.

Според него публикациите на Васил Божков в официалния му фейсбук профил целят да дискредитират членове на правителството, включително и премиера Борисов.

Пуснатата днес паметна записка не е коментирана по никакъв начин с членове на правителството, заяви Горанов и припомни, че Васил Божков е “изпаднал в неприятната ситуация да се налага да дава отчет на държавното обвинение“.

“Васил Божков не е получавал привилегировано третиране по абсолютно никакъв начин и практическата истина във всичко това ще се установи в хода на следствието“, каза още Горанов.

Също така министър Горанов потвърди, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.

"От години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество. Припомням и протестите и дебатите по темата, както и многократното и сезиране на КЗК за този пазар и неговото фунциониране", каза финансовият министър Владислав Горанов по повод създаването на Държавна петролна компания.

Разликата при цената на горивата от почти 50 ст. на различните бензиностанции ни накара да търсим алтернатива и гаранции от страна на държавата, каза още той, като допълни, че през последните седмици и месеци има желание за компенсиране на всички щети и ограничения, които пандемията налага.

"По статистика забелязахме, че 91% от складовете за търговия на дребно са собственост само на 6 оператора. Невъзможността пред това всеки свободно да търгува с горива провокира в нас идеята за организирането на съхраняването на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания", каза още той.

Тя ще може да оперира вместимостите, които резервът разполага. 

"Темата за бензиностанциите е вторична тема към законопроекта, тя е по-интересна за по-обикновените граждани в малките населени места и отделни квартали на София, където може да се срещне 50 ст. разлика", обясни Горанов.

Идеята е Държавна петролна компания да получи от Държавния резерв всички активи по отношение на управлението на резервите и запасите на нефт и нефтените продукти. "Държавата компания ще получи и контрола върху частните субекти доколко те спазват правилата да имат резерви".