Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Кантарджиев Снимки: Министерски съвет
Тодор Кантарджиев Снимки: Министерски съвет

24 нови случая бяха доказани вчера от 362 изследвания. Причината за малкия брой не е краят на епидемията, каза професор Тодор Кантарджиев, заместник-началника на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Причина за установения малък брой заболели е по-малкият брой изследвани лица - 4,5 пъти по-малко.

14 от последните случаи са в София, един човек е приет в "Пирогов", другите 13 са амбулаторни и са на домашно лечение.

Децата представляват шест процента от заболелите всички или общо 133.

Заболелите лекари са единайсет нови случаи. 242 са медицинският персонал общо с COVID-19. Лекар от Пловдив и санитар от "Пирогов" са новите случаи от последното денонощие.

Вчера са изписани 14 пациенти. Излекуваните са общо 612. Броят на починалите е 110 общо досега.

Двама са починалите вчера. Единият е мъж на 77 г. с исхемична болест на сърцето, а другият е бил с остра дихателна недостатъчност след мозъчна операция заради тумор.

Общият брой на заболели от COVID-19 е 2235, увеличение с 1,1%, по-слабо от увеличението преди 2 седмици. Активните случаи са 1513.

В София-град и в София-област случаите общо са 945, в област Плевен - 208, в област Видин - 179, в област Благоевград - 116, в област Ямбол - 102, посочи проф. Кантарджиев.

Няма нови случаи във Видин, мерките там са сработили, коментира проф. Кантарджиев.

В болници се приемат само хора, които имат изявена клиника и среднотежко протичане на заболяването.

От всички 2235 констатирани с COVID-19 – 1088 са мъже и 1147 са жени.

329 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 43 от тях са в интензивни структури.

Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

С 54 хиляди се е увеличил броят на случаите в световен мащаб. САЩ е на първо място по COVID, следвана от Русия и Испания. В Италия заболелите намаляват.

Европейското бюро на СЗО предупреждава за нови пикове в някои европейски страни, щабът анализира ситуацията у нас и на Балканите.

В световен мащаб заразените с COVID-19 са 4 771 000, а 314 000 са починали. Милион и половина са случаите на заразени в САЩ, като само вчера те са се увеличили с над 7 хиляди. След САЩ се нареждат Русия, Испания, Великобритания, Италия. В Швеция има 30 хиляди заразени с коронавируса, а в Дания - 10 хиляди. В Швеция новите случаи са 460, а в Дания - 69, посочи още проф. Кантарджиев.

В Турция общият брой на заразените е 149 хиляди, като за последното денонощие са регистрирани нови 1362 случая. В Румъния броят на болните е 6870, като новите случаи са 167; в Сърбия болните от коронавируса са 10 хиляди, новите случаи са 114; в Гърция общо заразените са 2835, новите случаи са 15; в Република Северна Македония общо са 1792, като за последното денонощие са регистрирани нови 30, допълни проф. Кантарджиев.

В страната ни има над 25 лаборатории, в които може да се диагностицира COVID-19, и началото на туристическия сезон ще ги постави пред изпитание заради изследване на много хора, подчерта лекарят. Мерките според СЗО не трябва да се отпускат, защото има заплаха от второ разпространение на болестта и пик, добави той.

Предпазни ръкавици се ползват от хора, които са в постоянен контакт с потенциално заразени предмети - продавачи, шофьори на таксита и др. Най-добре е те да се дезинфекцират със спирт или друг дезинфектант. Когато рядко се налага дезинфекция на ръцете, може и да не се ползват ръкавици. Проф. Кантарджиев напомни да не се пипат устата, носа и очите, ако ръцете не са чисти. По ръцете вирусът умира за 10-15 минути, ако ръката е достатъчно топла и потна, допълни той.