Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украинският президент Владимир Зеленски СНИМКИ: Ройтерс
Украинският президент Владимир Зеленски СНИМКИ: Ройтерс

Защо Зеленски и Путин никога няма да се споразумеят за Донбас, коментира украинското издание “Главред“

Скоро в риториката на Кремъл „слугите на народа“ ще се превърнат в „слуги на войната“. Според резултатите от видеоконференцията на Контактната група, руският представител на преговорите в Минск Борис Гризлов заяви, че поради позицията на украинските участници консултациите са в опасност.

Според Гризлов това се дължи на факта, че новите представители на Украйна на преговорите „показаха открито нежелание да общуват с представители на Донбас“.

Изявлението на Гризлов е първата публична реакция на руското ръководство на неотдавнашната инициатива на Киев относно разширяването на Контактната група. Съответното предложение беше направено от ръководителя на кабинета на президента Андрей Ермак и Владимир Зеленски подписа указ, според който настоящите украински служители са въведени в Контактната група.

По-специално вицепремиерът Алексей Резников стана заместник-ръководител на делегацията, оглавявана от втория президент на Украйна Леонид Кучма, а във всяка работна група бяха включени представители на съответните ведомства и депутати, допълва Фокус.

Андрей Ермак на пресконференция, по време на която запозна обществеността с инициативата си, изрази надежда, че подобно разширяване ще доведе до засилване на работата на Работната група и че руската страна също ще разшири състава на преговарящите. Както се очаква, обаче, ще се случи точно обратното на това, което Зеленски и Ермак очакваха. И в това няма нищо изненадващо.

От „слугите на народа“ до „слуги на войната“

Украинската страна търси ефективни преговори с руската страна. Но руската страна не смята себе си за страна в преговорите, за участник в конфликта или за окупатор на Донбас. Тя счита себе си за посредник и търси директни преговори между Киев и марионетните администрации на „народните републики“.

Точно статут на посредник иска за Русия Дмитрий Козак, заместник-ръководител на президентската администрация, когато се съгласи с Андрей Ермак относно идеята за създаване на консултативен съвет с представители на украинското ръководство, окупираните територии и, внимание, представители на посредниците в преговорите - Германия, Франция, Русия и ОССЕ.

Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Идеята беше блокирана, тъй като не намери подкрепа нито в Берлин, нито в Париж и предизвика буря от възмущение в украинското общество. А разширяването на украинската делегация в Москва се считаше за разработването на политика за задълбочаване на този дипломатически провал.

Борис Гризлов обвини украинските преговарящи, че се опитват да "изтласкат" представителите на "народните републики" от работните групи и дори отбелязват, че "партия, която се нарича" слуга на народа ", рискува да стане партия на" слуги на войната ".

Последователността в руските оценки напомня безизходицата

Тази риторика едва ли е нова. През 2014 г. "партията на войната" в Москва беше наречено ръководството на Украйна, което дойде на власт след Майдана и беше възприето като алтернативен преговарящ от новия президент Петро Порошенко. Година след избирането на Порошенко неговите сътрудници, а след това и самият той, бяха добавени към „партията на войната“.

Наблюдаваме приблизително същия процес по отношение на новото украинско правителство - „слуги на войната“ се появиха и скоро самият Зеленски, избран за държавен глава само преди година, ще бъде обявен за „президент на войната“.

И тази последователност в руските оценки припомня безизходицата, в която се крие ситуацията в руско-украинския конфликт. Москва продължава да окупира украинските територии и изисква от Киев директни преговори с тези, които са назначени от Кремъл да ръководят Донбас. В Киев продължават да се надяват, че ще успеят да се споразумеят с Владимир Путин и се опитват да намерят нещо, което просто не съществува - платформа за компромиси. Москва смята подобни опити за умишлено пренебрежение към руската политика.

И всъщност е много просто - Зеленски не разбира намеренията и стремежите на Путин, а Путин не разбира, че Зеленски не може да разбере какво искат в Кремъл. И в резултат на тази криза на „слугите на народа“ в московската интерпретация се превръщат в „слуги на войната“, интересът към диалог с украинските власти изчезва, но започва търсенето на онези, с които би било възможно да се споразумеят - на кого трябва да се помогне да заеме длъжност в президентската администрация.

Въпреки факта, че всеки нов украински президент е обречен да следва същия път, по който вече е преминал Порошенко и сега Зеленски минава - или бързо да загуби властта. Нито един украински президент не може просто да подари безнаказано Украйна на Русия.

И точно това Кремъл очевидно не е готов да разбере.