Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гръцки курорти подготвят плажовете с чадъри, поставени на дистанция от над 1,5 м един от друг.
Гръцки курорти подготвят плажовете с чадъри, поставени на дистанция от над 1,5 м един от друг.

Брюксел препоръча съседни държави, при които има по-малко заразени, да се отворят една към друга

Европа възкръсна за летните ваканции, възкликна емоционално списание “Форбс”.

С отпадането на редица ограничителни мерки, свързани с коронавируса, и с постепенното отваряне на границите туризмът в Европа тръгва.

Редица държави на Стария континент са решени да върнат чужденците на плажовете и в планините си. Много от тях започнаха да сключват двустранни споразумения със съседите за отваряне на границите до края на май или през юни, така че гражданите им да получат заслужения си отдих в максимално безопасни в пандемията условия.

Според огласените в сряда препоръки на Европейската комисия първо трябва да се отворят една към друга страните в Европа със сходен брой инфектирани - колкото по-нисък е той, толкова с по-нисък риск може да стане това отваряне.

С други думи, между съседните страни ще се отворят т. нар. безопасни коридори, по каквито Гърция например смята да преговаря с България. Що се отнася до не-европейските граждани, то те ще трябва да чакат поне до 15 юни, докогато за момента външните граници на ЕС остават затворени, за да могат да си правят каквито и да било планове.

Ето какво могат да очакват туристите:

Гърция

Тя се надява на туристически ренесанс от началото на юни. Поне до 18 май границите ѝ остават затворени за граждани извън ЕС и за европейци от Италия, Испания, Холандия и Германия. За начало ще бъдат изградени коронакоридори с Кипър и Израел. Планира се безопасен коридор и с България. В близките дни се очаква да бъде оповестена национална програма с препоръки за курортите, хотелите, басейните и плажовете. 

Австрия

Тя смята напълно да отвори границата си с Германия на 15 юни, но от петък, 15 май, вече е в сила облекчен режим на граничен контрол, който позволява семейни посещения и бизнес пътувания. Германците са 30% от туристите в Австрия, така че това е сериозна стъпка към възстановяване. На 15 май отвориха и австрийските ресторанти, а хотелите ще започнат работа на 29 май. Канцлерът Себастиан Курц каза, че се надява скоро подобно двустранно споразумение да бъде сключено и с Чехия.

Белгия

За момента тя възнамерява да отвори границите си за туристи на 15 юни, а дотогава всички други пътуващи ще трябва да спазват двуседмичната карантина. Там заработиха малките магазинчета с разрешен престой вътре до 20 минути и социално дистанциране от 10 кв. м на клиент. Кафенетата и ресторантите ще приемат от 8 юни, а маските са задължителни в обществения транспорт.

Хърватия

Страната вече отвори границите си за бизнес пътувания, а за останалите е вероятно да ги открие в началото на юни. Водят се двустранни преговори с Унгария, Австрия, Словения и Чехия. Границата със Словения ще се отвори в края на май, ако здравните власти разрешат. Загреб е доволен, че много малко запазени почивки от юли до септември са били отменени.

Кипър

Островът иска чуждестранни туристи от юли и вече даде заявка, че гражданите на Германия, Швейцария, Австрия, Гърция, Израел и скандинавските страни може да са част от тях. Властите в Никозия обявиха, че не искат да дискриминират никого, но ще реагират според нивото на инфекциите в съответната страна.

Чехия

От 11 май Чехия приема европейци на до 3-дневни пътувания по бизнес и сезонни работници. Засега пристигащите, включително чехите, трябва да покажат на влизане отрицателен тест за К-19 или да останат 14 дни под карантина. Безопасни коридори за туристи с Германия и Австрия се очаква да бъдат създадени в края на май. Президентът Милош Земан настоява всички чехи да прекарат лятото у дома.

Дания

От 11 май ресторантите, кафенетата и моловете са отворени, но туристи за момента не се приемат. Вероятно първо ще се постигнат споразумения за пътувания с Германия и Норвегия. Надеждата е германските туристи да се върнат в средата на юни. Преговори текат и с Гърция за създаване на “пътен балон” с чартърни полети с граждани на двете страни.

Франция

Засега на французите не е разрешено да пътуват повече от 100 метра от дома си. Ако ситуацията позволи, на 2 юни ще отворят ресторанти, барове и хотели. Ако изобщо има почивки извън страната, те ще са през юли и август. Мисли се за изграждането на евентуални коридори с Германия, Швейцария и Австрия от 15 юни, когато границите с тези страни ще бъдат напълно отворени. Париж обяви пакет от 18 млрд. в подкрепа на туризма си. Това лято не се очакват туристи извън ЕС.

Германия

Вътрешният министър обяви, че започва вдигането на всички ограничения по границите със съседните Франция, Швейцария и Люксембург, Дания и Австрия от 15 юни. С Люксембург отварянето на границата бе предвидено дори за петък. Това се очаква скоро да стане и с Дания. В съвсем близко време ще отворят ресторантите, хотелите, баровете и музеите. В петък страната обяви, че сваля карантината за пристигащите от ЕС и Шенгенската зона.. 

Италия

За момента Италия не може да вземе дори европейски туристи, но се надява това да стане през юли и август евентуално, ако няма ново нарастване на заразените. Надеждите са отварянето да започне с Германия, Австрия и Швейцария и евентуално скандинавските страни. Термокамери, дезинфектанти за ръце и стриктно спазване на социалната дистанция на плажовете са мерките, на които страната ще разчита за реанимиране на туризма.

Нидерландия

Туристите не успяха да се насладят на прекрасните холандски лалета, но дано поне имат шанс да не пропуснат лятото с евентуално отваряне на границите на 15 юни. Засега холандските граници остават затворени дори за европейци. На 1 юни ще отворят ресторантите, музеите и кафенетата при строга дистанция от 1,5 м. Увеселителните паркове ще заработят на 1 юли.

Португалия

От 18 юли се очаква да разреши пътувания на чужденци с основателни причини, но за останалите границите ще останат затворени до 15 юни. Засега надеждите на страната са за домашен туризъм , а чужденци може да започнат да идват през юли и август. Португалските хотели и ресторанти ще започнат да работят през юни и вече има изработени здравни протоколи за това.

Испания

Тежко засегнатата от К-19 Испания, която обаче разчита силно на международния туризъм, засега няма близък хоризонт за приемане на чужденци. Властите обявиха, че ваканциите ще бъдат възобновени едва когато има пълни гаранции за сигурност. От 11 май хотелите и кафе терасите започнаха да приемат гости с 30% от капацитета си. Достъпът до общите помещения на хотелите остава ограничен. Балеарските острови се надяват първите им туристи да са германци, но не дават точни дати. Канарските едва ли ще приемат туристи преди есента.

Турция

Тя не е в ЕС, но Истанбул се възприема като европейски град. Страната работи по международно призната система за сертифициране, която да класифицира курортите, ресторантите и хотелите като свободни от коронавирус зони, които ще работят по силата на стриктни здравни протоколи. От туристите при пристигането ще се изискват документи, че не са носители на вируса.

Великобритания

Великобритания все още не е съвсем ясно дали излиза от пика на болестта, затова и мерките за облекчаване на ограниченията не носят конкретни дати. Страната обяви засега, че ще освобождава от карантина пътниците от Франция и Ирландия, и с това разгневи ЕК, която нарече това дискриминация. За момента Островът не прави планове за приемане на туристи поне до края на юни, а може би и след това.