Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скрийншот от интервюто на Миролюба Бенатова с ген. Венцислав Мутафчийски
Скрийншот от интервюто на Миролюба Бенатова с ген. Венцислав Мутафчийски

Журналистката, която кара такси, остро пита генерала като политическо лице - министър или президент, той ѝ отговаря нервно като лекар, който знае цената и опасността от заразата

Добра реклама за тв завръщането на Миролюба - хората ще гледат във фейсбук пуснатото клипче с репликата: “... Яко ще измрат”, но едва ли ще намерят между каналите телевизията, която излъчи цялото интервю

Интервю на Миролюба Бенатова с Венцислав Мутафчийски предизвика буря във фейсбук. Разговорът е бил записан за предаването на Генка Шикерова “Алтернативата” по ТV1, излъчено в четвъртък, 14 май, от 18 ч и повторено на следващия ден от 14,30 ч. Телевизията пуска и още едно повторение - днес в много ранни зори от 2,30 ч, за зрителите в Америка.

Вместо реклама за интервюто кратко клипче във фейсбук от него предизвика десетки коментари - и положителни, и силно отрицателни. В него генерал Мутафчийски избухва с думите “Много хора ще измрат. Яко ще измрат”, и видимо изнервен, не довършва интервюто. Градусът на разговора започва да се покачва много по-рано, когато Бенатова пита дали са се видели по-ярко дефектите в българската здравна система. Ще се намерят ли лекари, които да отидат в ямболската болница? Било ли е грешка връщането на пациент от болница с голям брой случаи на COVID-19 в дом за възрастни?

Мутафчийски, видимо изнервен от въпроса, пита какво трябва да се случи с пациентите от ВМА, след като бъдат изписани – на палатков лагер ли да отидат?

На въпроса дали в пътеките за проследяване на епидемични гнезда няма пропуски, Мутафчийски отговаря така:

Когато във Финландия регистрираха 1100-тния си случай, излезе един такъв като мен и каза: “Оттук нататък ние не можем да проследим епидемиологичните вериги.” Точка. А ние на 2069 случая може още да ги проследим. На това ли му викате скапаната система и компрометираната система?”. А журналистката репликира, че изобщо не е използвала нито една от тези думи. Генералът отвръща: Горе-долу искахте да го кажете!

На въпроса как се изчисляват пикът на заразата и зависи ли от броя на тестовете, Мутафчийски отговаря:

Докато мрат моите колеги, вие седите с едно моливче и ми изчислявате глупости!

По отношение на рейтинга и 60-процентното одобрение към него, отговорът му е: Значи 60% са ми повярвали като контрапункт на вас!. Бенатова пита: “А как разбрахте, че аз не ви вярвам?” – Трябваше да ви обяснявам около 7 пъти как се измерват пикът и смъртността, отговаря Мутафчийски.

По отношение на отразяването на данните и събитията около коронавируса генералът казва: Аз много пъти съм благодарил на медиите, защото като контрапункт на това, за което си говорим, като се погледнат 95% от репортажите, които се излъчват в медиите, които са по-големите и по-гледаемите (без да искам да ви обиждам), наистина се даваше реалната картина.

На въпрос дали е имало пробойна в критериите за това кой да бъде тестван за коронавирус и въпрос на лекарска преценка ли е било, Мутафчийски първо казва, че е било въпрос на лекарска преценка и след това дава пример на денонощие по колко теста са правени в отделните болници.

Говорите глупости! Обезценявате толкова труд! Но журналистката обяснява, че цитира сигнали на граждани, които са имали подобни проблеми.

Фейсбук се раздели в реакциите си срещу двамата - към Мутафчийски, че е бил невъздържан, а срещу Бенатова - прекалено дразнеща и неблагодарна.

Огнян Минчев:

Българино, не

бъди говедо!

Политологът Огнян Минчев написа: “Не е важно как и с какво М. Бенатова е преляла чашата на д-р Мутафчийски - дали само с въпросите “по допирателната”, или и с други неща зад кадър. Аз напълно се поставям в позицията на този човек, който даде максимума от себе си - заедно със своите колеги - за да предостави възможността на легион безделни диванета да твърдят - вирус няма, от грип умират повече, и други подобни идиотии...

Именно резултатите от работата на д-р Мутафчийски и колегите му, саможертвата на стотици хиляди лекари и сестри дадоха на тия диванета статистиката, с която днес да приказват врели-некипели. Неблагодарността е най-презряното качество на един човек и на един народ. Д-р Мутафчийски и колегите му направиха невъзможно много в една институционална система като българската държава, която дава обичайно много пробойни. Те отстояха и реализираха всички основни цели на своята работа и наистина заслужиха искрена благодарност за това, че спасиха неизвестно колко много хора.

Какво получиха в отплата? Знаем какво. Няма да се посвеня да кажа - българска работа. Когато ти направят добро - кажи благодаря! Нещо повече - дори и да не мислиш, че ти правят добро (което в случая би било перверзна мисъл, за съжаление, доста разпространена), отдай дължимото на хората, които са работили усърдно за теб. Поклони се пред паметта на хората, загинали заради теб! Българино, не бъди говедо! Дори говедото казва с поглед благодаря!”

Бенатова:

Нямаше как да

питам само за

конкретния

сигнал

Самата Бенатова написа в социалната мрежа: “На 35-ата минута започва интервюто с ген. Мутафчийски. Срещнахме се вчера, в края на извънредното положение. Срещата беше извънредна, непланирана. Предния ден поисках от Министерството на здравеопазването да ми съдействат за интервю с някого от щаба по повод конкретен сигнал за искане на негативен PCR тест срещу планов прием в болница.

От МЗ ме препратиха към Министерския съвет. Оттам, през пресцентъра и по каналния ред направих същото искане, вследствие на което няколко часа преди интервюто получих потвърждение. Нямаше как да питам само за конкретния случай. Факт е, че Мутафчийски прие да отговаря и на други въпроси. Как и дали отговори по същество, вече е друга тема. Благодаря за интереса към работата ми”.

Божидар

Божанов: Стана

разминаване

между ролите

Едно от премерените мнения, което прави и опит за анализ, е на технологичния бизнесмен Божидар Божанов, който казва:

Гледах интервюто на Бенатова с Мутафчийски. И четох разнопосочни коментари - Бенатова задавала тъпи въпроси, нормално било да се изнерви Мутафчийски, а също и че Бенатова задавала точните въпроси, а Мутафчийски бил зле.

Миролюба Бенатова задава въпросите си като към представител на властта - със съответната за това острота и заредени с критичност. Понякога може би неоснователна, понякога основателна. Но необходима във всяко интервю с представител на властта.

Мутафчийски отговаряше в друга роля. Като експерт с кауза, за която не е спал в последните два месеца. В такава роля всеки критичен въпрос звучи като атака, като клевета дори. Като “вие нищо не свършихте”. Въпросите не казваха това, но той така ги приемаше. И отговаряше лошо и емоционално (хем, “вие, журналистите”, хем “това не зависи от мен, питайте министъра”).

Именно защото въпросите бяха задавани към него в една роля, а той отговаряше в друга. Това разминаване бе неизбежно в конструкцията, в която експерт оглавява щаба. Щаб, който в извънредното положение се възприемаше като правителство (макар да няма такива правомощия, но все пак състоящ се от много министри). Не че това е толкова важна тема, но виждам, че пак се сформират лагери “осанна” и “разпни го”, а това не води до никъде. Затова нека си обясним напрегнатото интервю с разминаването в очакванията и особената конструкция на щаба и да не “задраскваме” нито Бенатова, нито Мутафчийски.

Появиха се конспиративни теории защо е трябвало да интервюира Мутафчийски, след като темата на интервюто е по-скоро насочена към Агенция “Медицински одит”, която трябва да следи нарушенията при приема в болница. По тази тема формална компетентност няма нито Мутафчийски, нито дори министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Пред “24 часа” д-р Венцислав Мутафчийски категорично отказва какъвто и да било коментар по повод интервюто на Миролюба Бенатова.