Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицай влиза в един от камионите с кока, заловен в София.
Полицай влиза в един от камионите с кока, заловен в София.

Керемидчийски, Асенов и Пешев са първите арестувани в края на януари, 550 кг дрога извлечени от кашоните в камионите им

Бившият митничар Красимир Керемидчийски, рехабилитаторът от Бургас Огнян Асенов и бизнесменът Пламен Пешев са арестуваните българи за участие в международния канал за трафик на кокаин, импрегниран в кашони от плодове. В края на януари е задържан и още един мъж, но е освободен след разпит и няма обвинения.

Както “24 часа” съобщи в петък, 18 души бяха арестувани в Колумбия, Испания и Холандия за трафика на кокаин. Основна роля в него има д-р Маурицио Вергара от латиноамериканската държава, който има клиника в Мадрид и там е приемал другите членове на организацията. В миналото д-р Вергара е бил арестуван с 2 кг кокаин в куфара на летище на път за Европа. Тогава е бил заплашван със смърт, за да пренесе дрогата, а адвокатът му е бил убит.

Разследването на международната наркомрежа e на полицията в Испания и започва преди година и половина. Тогава е получена информация, че се готви трафик от Колумбия през Гърция към България, който трябвало да бъде скрит в кафе. 

ОГНЯН АСЕНОВ
ОГНЯН АСЕНОВ

Трафикантите обаче сменили тактиката с укриването на най-скъпата дрога. Първата пратка била разтоварена в Гърция в края на януари. За да я вземат, от пристанището в Солун пристигнали два камиона на две български фирми. Тази на Огнян Асенов натоварила кашоните с лайм, а на Красимир Керемидчийски - с лайм и ананаси. Пратката е следена през цялото време от ГДБОП по информация от Испания. Така на 31 януари са арестувани собствениците на двете фирми и разследващите започват да извличат кокаина по специална технология. Оказва се, че в 6600-те кашона с плодове са импрегнирани 550 кг кокаин за 19 млн. евро по цени на едро.

Кокаинът щял да бъде извлечен от лаборатория на българска територия. За целта у нас трябвало да пристигнат химици от Колумбия, които да организират процеса. След това планът бил стоката да се транспортира до Испания и да се разпредели за пазара в цяла Европа.

В сряда обаче бандитите от Холандия, Испания и Колумбия са арестувани в продължението на акцията. В Холандия са задържани 1200 кг картонени кашона с импрегниран кокаин, който още не е извлечен от тях. Спипани са и 1000 литра химикали. Испанската полиция показа какъв е процесът по извличането на дрогата. Първо кашоните се смесват с химикали, размекват се, а след това се пресоват в друга машина. След изсъхването на сместа се отделя чистият кокаин. 

МАУРИЦИО ВЕРГАРА
МАУРИЦИО ВЕРГАРА

Арестуваният у нас Красимир Керемидчийски е бил началник на столичната митница до 2001 г., когато напуска системата. След това се занимава с логистика и транспорт. Другият арестуван - Огнян Асенов пък доскоро се е рекламирал като рехабилитарор и масажист, който работи в Бургас. От няколко месеца и той е бизнесмен. Неговият камион е задържан на стоковата борса в “Слатина”, а този на Керемидчийски - в базата му до Ихтиман. Третият задържан - Пламен Пешев, също има транспортен бизнес. Той е помагал на Огнян Асенов да оформя документи по вноса на неговата стока. И тримата имали връзки с Колумбия и Испания. Керемидчийски и Асенов обаче не се познавали, твърдят адвокатите им. В Керемидчийски обаче е намерена бележка с точния брой на кашоните в камиона на Асенов. Тримата наркотрафикатни са в ареста вече 3 месеца и половина.