Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Представителите на ЕК Маргрете Вестагер и Тиери Бретон представят препоръките за пътувания и почивки.
Представителите на ЕК Маргрете Вестагер и Тиери Бретон представят препоръките за пътувания и почивки.

Не подкрепя и поставяне под карантина

Първо ще тръгнат пътуванията между страни със сходно ниво на зараза

Европейската комисия призова в сряда за безопасно отваряне на границите между страните членки в опит да даде глътка въздух на туризма и да позволи на европейските граждани да получат лятна почивка след седмиците изолация, съобщи Ройтерс.

Тъй като много от държавите вече излязоха със собствени планове за летните ваканции, ЕК реши да даде препоръки, за да се сложи някакъв ред в хаоса. “В краткосрочен план ще преобладават пътуванията вътре в страните членки или между тях”, обяви комисията, докато несъществените

пътувания към

страни извън

блока очевидно

ще останат

отложени

за неопределено време - като тези за отдих и забавление.

Брюксел предлага подход на етапи, като първият ще е да се вдигнат забраните за пътувания между държави или области със сходна епидемиологична ситуация. По този начин гражданите на страни с близки нива на зараза ще могат по-свободно да пътуват помежду си.

Разрешаването на влизането на територията на дадена страна трябва да

изключва

дискриминация

- ако бъде разрешено на гражданите на някоя друга членка да пътуват до тази страна, то трябва да се разреши и на всички останали със сходно ниво на зараза, подчертава ЕК. По този повод във вторник изпълнителният орган на ЕС скастри Великобритания, за която още важат правилата за свободно движение, че иска избирателно да освободи от карантина гражданите на Франция и Ирландия, което е дискриминационно спрямо останалите с подобни или по-ниски нива на зараза.

Високопоставени еврочиновници обявиха, че ЕК не подкрепя поставянето на пътуващите в съюза под карантина, както и предложението за въвеждане на здравни сертификати. Това важи особено за случаите, когато изпращащата и приемащата страна прилагат сходни мерки за борба с К-19. Здравните паспорти пък можели да доведат някои хора до умишлено заразяване с вируса, само и само да имат документ, че са преболедували. Освен това, дори и да представи отрицателен тест, човек би могъл да се зарази след пробата.

Авиопревозвачите ще трябва да настояват пътниците да носят маски, да

реорганизират

чекирането,

приемането и получаването на багажа, за да не става струпване на хора, настоява ЕК. На летищата маските ще са задължителни, както и дезинфектантите. Не е нужно обаче средната седалка в самолетите да остава празна - мярка, която от седмици се дискутира. По-ефективно би било използването на въздушни филтри като в болниците. Брюксел съветва покупката на билети и чекирането да стават онлайн. Препоръката е

в самолетите да

не се сервират

храни и напитки

Социална дистанция трябва да бъде осигурена във влаковете, круизните кораби и всички форми на обществен транспорт. При круизите трябва да има кабини за изолиране, ако бъде констатирана зараза.

“Tова няма да е нормално лято. Но ако положим всички усилия, няма да го прекараме блокирани у дома и сезонът няма да е напълно изгубен за туристическата индустрия - заяви на пресконференция зам.-председателката на ЕК Маргрете Вестагер, представяйки предоложенията. - Това означава да предприемем поетапни стъпки в помощ на рестарта на пътуванията, като се съобразим с мнението на науката. Нуждаем се от внимателно отваряне на границите.”

ЕК настоява също хората, чиито полети или почивки са отменени, да

имат право

да си получат

парите обратно

Възможно е да бъдат предлагани и ваучери, но те трябва да бъдат валидни поне една година и да имат държавна защита срещу фалити, така че хората да са склонни да ги приемат, вместо да настояват авиокомпаниите и туроператорите да им върнат парите.

Според направените в сряда предложения хората ще могат да посещават хотелите, ресторантите и плажовете, но трябва да са наясно, че ситуацията може да се промени. Докато не бъде открита ваксина, ще останат в сила всички предпазни мерки, а при зачестяване на случаите на заразени карантина може да бъде въведена отново, предупреждава ЕК.

За да се гарантира сигурността, Брюксел настоява да се изработят

здравни

протоколи

за хотелите

и другите места за настаняване. Това означава болниците в съответния курорт да имат достатъчен капацитет за прием на болни, за тестване и проследяване на контактите на заразените.

Хотелите и ресторантите ще трябва да осигурят начини за социално дистанциране между 1,5 и 2 метра в общите помещения, където гостите остават повече от 15 минути. Ще трябва да се въведе електронна система за запазване на час за храна в ресторантите и за посещение на басейните.

Басейните да

са с изрядна

хигиена,

а детските площадки за игра остават затворени.

Държавите членки с подкрепата на ЕК трябва да осигурят трансгранична съвместимост на проследяващите приложения, така че хората да бъдат предупреждавани за потенциален риск за зараза и когато пътуват. Тези приложения трябва да са доброволни, прозрачни, временни и предпазени от кибератаки.

Редица страни започнаха вече да обмислят отваряне на границите чрез двустранни или групови договорки. Така например балтийските страни Литва, Латвия и Естония разрешиха от 15 май свободно движение помежду си. Австрия и Германия планират да отворят напълно границата си от 15 юни. Виена работи по отваряне и към Швейцария и някои източноевропейски страни. Германия премахва контрола по границите с Дания и Люксембург и улеснява контролния режим с Франция, Австрия и Швейцария. Зависещата силно от туризма Испания обаче въведе 14-дневна карантина за всички пътници от чужбина, а границите на страната ще останат затворени до юли.