Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задкулисието "Ялта": Сталин надхитря партньорите си отначало Чърчил, Рузвелт и Сталин определят бъдещето на Европа на конференцията в Ялта.

Защо в Ялта НКВД провежда операцията "Долина", как Рузвелт замалко да падне от открития джип, как охраната му намира бръмбари и защо Чърчил си тръгва два дни след Сталин и Рузвелт? Всичко това е част от задкулисната част на прочутата конференция през 1945 г., на която съюзниците решават следвоенното разпределение.

Йосиф Висарионович надхитря партньорите си в дългия спор

къде да се проведе поредната им среща. Той отказва предложенията на англичаните и американците за неутрално място с всевъзможни оправдания.

В Шотландия, която е еднакво отдалечена от Москва и Вашингтон? Не – казва грузинецът, не обичам мъже с полички. Малта, Рим, Александрия, Йерусалим, Атина също са отхвърлени. Сталин не иска да лети със самолет, в Техеран през 1943 г. направил единствения си компромис.

Така англоговорящите му партньори са принудени да отидат на крака в кримския курорт след кошмарно пътуване. "10 години да бяхме търсили, по-лошо място нямаше да намерим", казва Чърчил за Ялта. А тежкоболният Рузвелт пътува 10 дни с кораби от САЩ до Малта, където се среща с Чърчил, и оттам пристигат в СССР след седемчасов полет.

Но това не е всичко. После им се налага да минат по заснежените планини с кола. Така са могли да видят катастрофалните разрушения, които са нанесли нацистите по време на битките. Това давало съществен коз в ръцете на Сталин при преговорите за репарациите.

А когато Рузвелт и Чърчил стигнали до крайбрежието на Черно море, ги очаквала

нова порция изненада

от Йосиф Висарионович –

бръмбари в стаите.

И в британската, и в американската делегация знаели, че са подслушвани. Дъщерята на Рузвелт - Анна, си спомня, че агентите на Сикрет сървис са открили шпионски устройства в двореца, в който са били настанени.

Йосиф Висарионович с право се е чудел дали съюзниците знаят, че той ги подслушва, и дали дават грешни сигнали. Майк Рели, шеф на Сикрет сървис, който охранява Рузвелт, казва, че е изчаквал преди да неутрализира бръмбарите и ги премахвал чак когато е било прекалено късно руснаците да ги сменят. В същото време предупредил шефа си, че колкото и много да е открил, никога няма да успее да намери всички.

Синът на Лаврентий Берия – Серго, свидетелства, че Сталин лично го е извикал да сътрудничи в подслушването на британците и американците.

За охраната на всички участници е стартирана специална операция на НКВД "Долина". Тя започва с възстановяването на разрушените палати, ремонта на пътищата до Ялта от летище Саки (където кацат Чърчил и Рузвелт) и гарата в Симферопол (където спира влакът на Сталин).

Мероприятието включва и всички битови въпроси. Привлечени са 2500 души за охрана и комфорт на участниците. Около 1000 служители на НКВД са били ангажирани със сигурността и контрола на мероприятието. Към тях се прибавят войскови поделения в тила.

Всички нацистки пленници

в радиус от 30 км от палата,

в който са се провеждали срещите, са били изселени още в края на януари. Цялото местно население е евакуирано. В Черно море са разположени три обръча от бойни кораби. Задействани са около 300 бойни самолета. На брега също е имало два поста часови, а през нощта и трети.

Тръгвайки си от Ялта, Рузвелт, за когото 7 пъти пребоядисвали банята му, се пошегувал със Сталин, че ще се пенсионира и ще купи Ливадийския дворец, за да живее в него.

Само за сигурността на Сталин са се грижили 100 души от спецслужбите и 500 от НКВД. Имало е телохранители и за гостите, макар че те са си водили собствена охрана. В инцидент на пътя за малко да загине американският президент Франклин Рузвелт. Един ден, когато излизал от Ливадийския дворец, бодигардовете го наместили на предната седалка на открит джип. Вратите били прикрепени слабо и по време на движение по завоите едната се отворила и американският президент едва не паднал.

Спасил го шофьорът,

който го хванал за палтото.

Заради влошеното му здраве и придвижването му с инвалидна количка повечето срещи са провеждани в Ливадийския дворец, където е бил настанен. Но това е единствената отстъпка на домакина, който иначе се държал високомерно. Дори не се появил да посрещне гостите си на летището.

Изпратил Вячеслав Молотов. Рузвелт намекнал за неуважението към гостите, но получил чаша студена вода. Отговорът бил, че дългото протакане за откриване на Втория фронт и движението на съветските войски към Берлин му дават това право. Сталин демонстративно закъснял и за първата официална среща на 4 февруари, което още веднъж показало отношението му.

Британският премиер обаче имал още една причина, за да се съгласи срещата да се проведе в Ялта. По време на Кримската война през 1853-1856 г., когато Севастопол е обграден от френски, британски, турски и италиански войски, там са воювали херцозите на Малбъро, предци на премиера на Обединеното кралство.

Така след като Сталин се качил на колата си, за да стигне до гарата и оттам с влак да се насочи към Москва, а Франклин Рузвелт - на самолета, Чърчил се отправил към Севастопол, който е на 90 км от Ялта. А поствоенният свят е устроен според техните договорености.