Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева представи предложението на Иван Гешев.
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева представи предложението на Иван Гешев.

Най-тежкото наказание да важи и за хората,

причинили смърт на други, като са карали

без книжка или са превишили скоростта

с над 50 км/ч, плюс отнемане на колите,

независимо чия собственост са

Пияни, дрогирани, без книжки и превишили скоростта с повече от 50 км в час да се наказват с лишаване от свобода от 15 до 20 г. или доживотен затвор, ако са причинили смърт на пътя. Това предлага главният прокурор Иван Гешев на правителството и парламента. “Сезирани са премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и шефовете на всички парламентарни групи”, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева във вторник.

“Причина за това е тревожната тенденция за увеличаване на наказателните производства за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, липсата на свидетелство за правоуправление и превишаване на скоростта на движение”. Така Гешев аргументира исканите промени в Наказателния кодекс (НК). На практика

наказанията

за шофьорите

убийци

ще станат

толкова тежки,

колкото и за

всеки, който е

умъртвил

умишлено

друг човек

с нож, огнестрелно оръжие, след побой и т.н.

В сега действащото законодателство шофирането с над 1,2 промила алкохол в кръвта също е престъпление. Предложението на главния прокурор за пияните убийци е да се наказват, ако са с над 2 промила.

Освен това Гешев настоява колите, с които са извършени убийствата в тези 4 случая, да се отнемат в полза на държавата, независимо чия собственост са. Например както джипът, с който Кристиан Николов уби Милен Цветков, е собственотст на фирма на майка му. Нещо повече -

главният

прокурор

предлага

да се отнемат

и колите,

шофирани от

хора с над 1,2

промила

алкохол в кръвта или са били дрогирани зад волана. По сега действащия НК в полза на държавата се отнемат средствата за извършване на умишлени престъпления, собственост на дееца - нож, пистолет, бухалка и др. Заради това главният прокурор е дал указания при разследването на умишлени престъпления в транспорта да се изземват автомобилите като веществено доказателство и да се сезира съдът за налагане на запор с цел отнемането в полза на държавата.

По разпореждане на Гешев е създадена работна група, която да прегледа и анализира съдебната практика на престъпленията на пътя, за да се сезира Върховният касационен съд (ВКС), който да приеме тълкувателно решение.

Пакетът от мерки на прокуратурата е за по-висока ефективност на разследванията на катастрофи с жертви и налагане на по-строги наказания на всеки, който си е позволил да шофира след употреба на алкохол и наркотици.

Само за януари, февруари и март пияни и дрогирани шофьори са причинили 25 тежки катастрофи, при които са загинали 2-ма души, показа проверка на “24 часа”. Дрогираните са причинили 4 катастрофи с 2-ма убити и 11 ранени. Пияните - 21 катастрофи с 34 ранени. В тази статистика го няма случаят с Милен Цветков, който е от април.

Общо 252-ма пияни шофьори са причинили леки и тежки катастрофи до края на април, други 20, попаднали в пътен инцидент по тяхна вина, са били дрогирани.

За този период по причина превишена скорост са станали 285 катастрофи с 26-има загинали и 375 ранени.

1180 пияни

шофьори

са причинили

катастрофи с

ранени

и загинали до

21 април т.г.

За цялата 2019 г. пияни шофьори са причинили 1444 катастрофи с 36 загинали и 438 ранени. Дрогираните - 49 катастрофи с 3-ма загинали и 19 ранени. За сравнение - само за първите 4 месеца дрогирани са убили вече 4-ма души. 2-мата до края на март, плюс случаите с Милен Цветков и 64-годишния велосипедист от Варна, пометен от 37-годишен хероинов наркоман с бус.