Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев

Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдията от специализирания съд Андон Миталов. Това съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев в интервю за "Свободна Европа".

В началото на февруари магистратът получи забрана да влиза в САЩ за корупционно поведение. На 5 февруари държавният секретар Майк Помпео обяви съдия Миталов като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

Тогава ВСС взе решение да поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов.

„Получихме писмо от МВнР, то е с гриф „поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов – това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, съобщи Магдалинчев.

Той уточни, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Очаквайте подробности!