Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама от групата били спипани в автомобил на ГКПП Капитан Андреево.
Двама от групата били спипани в автомобил на ГКПП Капитан Андреево.

Фикрет Исмаил, един от четиримата обвинени през септември м. г. за участие в група за трафик на органи, може да излезе от ареста срещу 20 000 лв. гаранция. Решението е взето наскоро от специализирания съд в София. Мъжът обаче го е обжалвал и по него апелативните магистрати ще се произнесат окончателно утре -  на 12 май т.г.

Исмаил има двойно гражданство - българско и турско. Той е задържан миналата есен на ГКПП-Капитан Андреево по подозрение, че е участвал в схема за набиране на роми, готови да продадат бъбреците си за трансплантации в Турция.

Прокуратурата твърдеше, че Фикрет и още един мъж, на име Адриян, са се занимавали с организацията на пътуванията, с хотелски резервации и изваждането на документи.

Жена и още един член на групата, който бе обявен за издирване, но не е известно да е открит, обикаляли махалите в София, Видин и Монтана в търсене на донори и реципиенти на органи.

Кандидатите били водени в една и съща лаборатория за кръвни изследвания, а после им записвали часове в турска клиника. Една трансплантация на бъбрек там струвала между 20 и 25 000 евро, но близките на болните плащали много повече.

Специализираният съд е решил да пусне Фикрет от ареста, тъй като на 10 май т.г. изтича максималният 8-месечен срок, в който по закон един обвинен може да бъде задържан, ако следственото дело срещу него не е внесено в съда.

Исмаил обаче иска гаранцията му да бъде намалена или отменена. Защитата му твърди, че той е имал договор с турската клиника, помагал е с преводи и легализиране на документи, но не е замесен в схемата за незаконни трансплантации.