Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Радио Китай
Снимка: Радио Китай

Службите от разузнавателната общност “Петте очи” - Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, смятат, че Китай умишлено е скривал новини за появата на коронавируса и за проведени опити с него в лаборатории, съобщи в. “Сатърдей телеграф”, позовавайки се на доклад от 15 страници, подготвен от съюза.

В документа се обяснява, че Китай - страната, от която започна пандемията, е изложил на риск други държави с действията си. Пекин отказал на учени в чужбина, работещи по създаването на ваксина, достъп до биоматериали, свързани с вируса.

Припомнят се информациите за заглушаване на критични гласове и “изчезване” на доктори, решили да говорят за вируса. “Нулевият пациент” може да е бил регистриран на 17 ноември, писа през март в. “Саут чайна морнинг пост”. Въпреки това на 3 януари китайският Национален комитет за здравеопазването дал указание да бъдат унищожени проби и да не се публикуват данни за тогава неизвестната инфекция, се казва в доклада.

В “Петте очи” има и спорове, отбелязва “Сатърдей телеграф” - австралийските служби подкрепят официалната версия на Китай, че коронавирусът е тръгнал от пазар в Ухан, а разузнавателната общност в САЩ (в нея влизат 17 служби като ФБР и ЦРУ) не е напълно съгласна, макар да няма окончателно становище.