Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изборът на матрак и легло винаги е трудна задача, тъй като трябва да вземете предвид много фактори, които определят наистина подходящия продукт. Това е телесно тегло, възраст, здраве, лични предпочитания и др. Особено трудно е да намерите идеалния матрак за двойка, която има значителна разлика в теглото. Нека се опитаме да разберем какво да търсите при закупуване на матрак за двойка с различно тегло и какви критерии да спазвате при избора.

Разликата в теглото е до 20-30 кг

Когато разликата в теглото между съпругата и съпруга са незначителни, тогава търсенето и подборът на подходящ ортопедичен матрак няма да се превърне в проблем. В тази ситуация е подходящ почти всеки модел двоен матрак, както пружинен, така и не пружинен. За да може обаче продуктът да е удобен и да донесе ползи за здравето, осигурявайки добра почивка, трябва да можете правилно да определите неговата твърдост.

Колкото по-голямо е теглото на спящия човек, толкова по-голяма трябва да е твърдостта на повърхността за сън. Задължително е да уточните максимално допустимото натоварване, което избраният модел матрак може да издържи. Ако и двамата съпрузи принадлежат към категорията на леко тегло с разлика в телесното тегло до 30 кг, тогава спалните повърхности с пълнеж от по-меки материали, както и с блок върху независими пружини, са подходящи за тях.

Партньорите, с тегло между 80 и 110 кг, трябва да дават предпочитания на модели със средна и висока твърдост. Например, пружинен блок и няколко слоя пълнител (от меки и по-твърди материали) ще бъдат отличен вариант. Препоръчително е да изберете матраци с достатъчен брой пружини (от 300 до 600 елемента на квадратен метър).

За двойката е с телесно тегло от 110 кг и повече, при условие, че разликата в теглото е до 30 кг, е по-добре да закупите спални повърхности с повишена твърдост. Ако това е модел с пружинен блок, тогава броят на пружините трябва да бъде най-малко 750 броя на 1 кв. м. Що се отнася до пълнителите, най-добрите в този случай ще бъдат материали като кокосови влакна, естествен латекс или полиуретанова пяна.

Разликата в теглото е 30-60 кг

Ситуацията с избора на матрак е много по-сложна в случая, когато има значителна разлика между телесното тегло на съпрузите, често достигащо 50 кг. В такава ситуация спалните повърхности с блок, състоящ се от двойни пружини (по-големи и по-малки диаметри, разположени една в друга и различаващи се по еластичност) са най-подходящи. Такива модели матраци имат способността да разпределят равномерно натоварването поради наличието на прогресивна характеристика на пружинната коравина и осигуряват пълна опора на гръбначния стълб.

Разлика в теглото над 60 кг

Ако мъжът тежи 130 кг, а жената - по-малко от 70 кг (или обратното), тогава задачата за избор на подходящ ортопедичен двоен матрак е неразрешима. Нито една спална повърхност, дори с най-добро качество не може да задоволи нуждите на двамата партньори, осигурявайки им здравословен сън и комфортна почивка. В такива случаи препоръчваме да купите два различни матрака и да ги обедините с топер. Това са продукти, които се поставят върху два матрака, за да образуват една повърхност за спане.

Когато избирате матрак за партньори с различно тегло на тялото, трябва да знаете и някои нюанси.

Моделите матраци със средна и висока твърдост са подходящи както за хора в по-млада възраст, така и за хора, които водят активен начин на живот. Твърдите матраци са най-добрият избор за хора в средна и тежка категория на теглото.

Моделите, пълни с меморикс или естествен латекс, които имат достатъчна еластичност и са удобни и меки, ще бъдат идеални за хора на по-голяма възраст.

Ако изберете правилния матрак, голямата разлика в теглото няма да бъде пречка за здравословния и удобен сън за съпрузите!