Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравословният сън е дори по-важен за детето, отколкото за възрастния. А комфортът и удобството на леглото директно зависят от качеството на матрака. Как да изберем подходящ матрак за детето, кои пълнители се считат за най-добрите и какъв вид твърдост на матрака да изберем? Отговорите ще потърсим в следващите редове.

Какви видове са детските матраци?

На първо място, трябва да изберете кой тип матрак е по-подходящ за вас: пружинен или безпружинен. Има много общи мнения за това кой тип матрак е по-добър. Правилно подбраният по вашите лични параметри качествен матрак ще има еднакъв ортопедичен ефект, без значение дали е пружинен или не.

Как тогава да изберем? Нека първо да разгледаме предимствата на всеки тип.

Пружинни матраци

Пружинните матраци осигуряват добра подкрепа за гръбначния стълб, те са издръжливи и дълговечни. Когато избирате пружинен матрак за вашето дете, си струва да обърнете внимание на следните важни точки:

- Блок със зависими пружини Bonnell, не е най-добрият избор за детски матрак. Ако все пак сте избрали такъв тип, тогава обърнете внимание на блока с пружини. Те трябва да са с най-малък диаметър - до 10 см;

- За деца се препоръчва да изберете матрак с независими пружинна единица - той е по-скъп от този със зависими пружини. Гръбначният стълб на спящо дете приема естествена форма върху матрак с независими пружинни блокове, което осигурява правилното положение на тялото по време на сън. Независимият пружинен модул има максимален ортопедичен ефект, тъй като всяка пружина е самостоятелна и не е свързана с останалите.

- Ако сте избрали матрак с пружини, обърнете внимание на наличието на защитна кутия по периметъра, това ще предпази детето от падане.

Безпружинни матраци

Съвременните родители все по-често избират матраци без пружини за деца, тъй като имат високи ортопедични свойства, а също така имат и редица допълнителни предимства:

• Те са напълно безшумни;

• Притежават удобна твърдост, нивото на която зависи от плътността на пълнежа;

• Дълготрайни са и не изискват специални грижи;

• Притежават ниска хигроскопичност.

И така, сега знаете различията между пружинният матрак и безпружинния, остава да разберете характеристиките на пълнителите, които се използват за детски матраци.

Кой пълнител е подходящ за детски матрак?

Съвременните производители предлагат огромно разнообразие от различни пълнители за матраци: от традиционни до иновативни. Пълнителите могат да бъдат естествени и изкуствени, първите имат максимална издръжливост, а вторите не предизвикват алергии.

Сред естествените пълнежи за детски матрак оптимален избор са влакната от кокос и натуралният латекс.

Кокосовият пълнител е незаменим материал за детски матраци, особено за бебета. Това е естествено кокосово влакно, което се третира с латекс за по-голяма еластичност и износоустойчивост. Матракът с кокосови влакна е твърд и позволява да се поддържа гръбначния стълб в правилно положение. Това е един от най-трайните материали. При правилна грижа не се деформира в продължение на много години. Има добра хигроскопичност и антибактериални свойства.

Натурален латекс - много комфортен материал с висока плътност. Матраците с натурален латекс са удобни и практични. Латексът се произвежда от сока на каучуковите дървета, най-често хевея. Благодарение на порестата структура, този материал диша добре, което означава, че не натрупва прах.

Осигуряването на удобно място за спане с подходящия матрак е много важно за растящия организъм, тъй като позволява на детето да спи добре и да възстанови силите си за следващия активен ден.