Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пазарите на открито в Италия отново отвориха Снимка: Ройтерс
Пазарите на открито в Италия отново отвориха Снимка: Ройтерс

Италия започна днес бавно и предпазливо да излиза от изолационната летаргия, в която беше изпаднала от средата на март заради коронавируса, предаде АНСА.

Вчера вечерта на пресконференция италианският премиер Джузепе Конте обяви как страната ще влезе поетапно във Фаза 2, тоест възобновяване на редица дейности при съжителство с коронавируса. Това ще стане на три етапа, като първият етап ще е на 4 май, вторият на 18 май, а третият на 1 юни, предаде БТА.

Още от днес обаче в страната бяха възобновени някои дейности. Това са обществените строителни дейности, тоест строителство на обществени сгради и пътища, и хидрогеоложките дейности. На обектите обаче се спазва стриктен протокол. Измерва се температурата на работниците и те трябва да са с предпазни средства, извършват се ежедневно дезинфекциране на общите части. Подновяват се от днес и дейности, свързани с така наречената функционална търговия на едро за експортните сектори и за строителството.

В първия етап на фаза 2, тоест от 4 май, подновяват работа частните строителни обекти, търговията на едро, продажбата на храна за вкъщи, индивидуални разходки и спортни дейности дори на по-далечно разстояние от дома, тренировките на професионални спортисти в индивидуални дисциплини. Отварят се парковете и градините, като зоните за деца в тях ще останат затворени и ще се цели спазване на дистанцията.

От 4 май се подновяват погребалните церемонии, но в присъствието на до 15 близки на покойника. Визити при роднини ще е възможно да се правят също от 4 май, но с препоръка да се избягват прегръдки, целувки и дори ръкуванията. Излизане от областите няма да е позволено при разхлабването на мерките, освен при определени случаи, като работа, здравословни причини или спешни причини.

Във втория етап на фаза 2, тоест от 18 май, се подновяват тренировките за отбори, но засега решението за подновяване на италианския футболен шампионат се отлага. Подновяват работа и магазините за търговия на дребно. Дейността си подновяват и музеите и изложбите.

В третия етап на фаза 2, тоест от 1 юни, ще заработят фризьорските салони и козметичните студия, ресторантите и баровете. При последните ще има различни врати за влизане и излизане на клиентите, маси на разстояние, плащане с карти и други дигитални средства, редовна дезинфекция.

По време на съживяването на страната общественият транспорт ще следва ръководните принципи на министерството на транспорта, представени детайлно в петък. Сред мерките са инсталиране на термоскенери на гарите и летищата, физическа дистанция във всички превозни средства, като за целта ще има обозначени места, които не бива да се заемат, ограничаване на броя на хората в превозните средства, ще се приемат само електронни билети или билети от автоматите за закупуване на билети, като броят на автоматите ще бъде увеличен, ще има ограничаване на броя на хората, намиращи се по едно и също време в определени зони на летищата и гарите, в метрото и по ескалаторите, ще се осигуряват еднопосочни потоци на влизащи и излизащи, качващи се и слизащи, задължително е носенето на маски в превозните средства, дори и да са от плат, насърчават се алтернативни форми на придвижване като каране на велосипед, на електрически тротинетки.

Училищата ще подновят работа едва през септември. Но ще се работи за провеждане на матури при физическо присъствие на учениците, вероятно във формата на индивидуални устни изпити. За родителите се предвижда по 600 евро за гледачки за деца на месец, въпреки че се надигнаха гласове, че това не е достатъчно, а до септември се удължава правото за ползване на 15 дни отпуска при 50 процента заплащане за гледане на дете. Този четвъртък министърката на образованието Лучия Адзолина и експерти ще обсъждат и как да изглежда училището в посткоронавирусната ера през септември.

Що се касае до религиозните церемонии в храмовете това няма да се случи в идните три седмици, тъй като експертите смятат, че все още има риск от зараза там, но това решение може да се преразгледа с оглед подновяване на 25 май. Срещу това протестира Италианската епископална конференция, която планира да представи мерки как в църквите да могат да се върнат възможно най-скоро богомолците при спазване на физическата дистанция.

Областите в Италия получават правото и за въвеждане на самостоятелни мерки, някои влизащи в сила от днес и утре. В Лигурия се отварят магазините за детски дрехи, за грижи за домашни животни и ще може да се купува храна за вкъщи, в Ломбардия от сряда подновяват работа отворените пазари за хранителни стоки, във Венето и Марке се разрешава купуване на храна за вкъщи, а в Тоскана подновяват работа от днес текстилни предприятия, особено тези в Прато.

Беше обявено и, че хирургическите маски в Италия стават с максимална цена 50 евроцента след наблюдавани спекулативни тенденции в тази насока.