Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В момента най-често по улиците се движат бусове, които превозват хранителни или други продукти.
В момента най-често по улиците се движат бусове, които превозват хранителни или други продукти.

Усилията за по-чист въздух в столицата дават резултат

Средногодишната норма от 40 µg/m3 за фини прахови частици през 2019 г. е спазена за всички 6 автоматични станции в София, които следят качеството на въздуха. Това показват данните от Изпълнителната агенция по околна среда, предоставени на Столичната община.

Сравнение на броя на превишенията на среднодневната норма за фини прахови частици - 50µg/m3 за 3-годишен период, измерени от автоматичните станции, също показва ясна посока за подобряване качеството на въздуха. Съгласно законодателството допустимият брой превишения за 1 календарна година е 35. От данните за 2017-а, 2018-а и 2019 г. става ясно, че има тенденция за намаляване на този брой. Ако през 2017 г. на нито една от градските станции не е постигнат допустимият брой превишения, с изключение на извънградския фонов пункт - “Копитото”, то през 2018 г. съответствие има на станция “Дружба” и “Копитото”, а през 2019 г. това вече е отчетено на 2 градски станции - “Дружба” и “Младост”, и на “Копитото". Сравнение по същия показател е направено и спрямо данните преди 9 г. - през 2019 г.

регистрираните

превишения са

3 пъти по-малко

в сравнение с тези през 2011 г.

“Данните показват, че усилията ни за по-чист въздух в София дават резултат и трябва да продължим да работим в същата посока. Изпълняваме програма с над 100 мерки за управление на качеството на въздуха, което води до по-добра околна среда, по-високо качество на живот и опазване здравето на хората.

Знаете, че мерките са краткосрочни, средносрочни, дългосрочни и постоянни. Те са насочени към основните източници на емисии на фини прахови частици в града: битово отопление, транспорт, други организирани и неорганизирани източници на емисии. Резултатът от тях е, че за 2019 г. сме постигнали намаляване на средногодишните концентрации на фини прахови частици, както и е спазена средногодишната норма от 40µg/m3 на всички измервателни станции. Продължаваме с усилията и тази година, като целта ни е да задържим нормите, определени от закона, за нивото на фините прахови частици", подчерта зам.-кметът на София по екология Йоана Христова.

Йоана Христова
Йоана Христова

Тя добави, че софиянци

всеки ден в реално време

на сайта на общината

могат да видят данните

от станциите. Те са част от Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух на екоминистерството и се докладват и до Европейската агенция по околна среда и Европейската комисия. Измерванията се осъществяват по утвърдени стандарти чрез сертифицирани и калибрирани автоматични анализатори, които отговарят на нормативните изисквания на българското и европейското законодателство. Местоположението на станциите е съобразено с нормативните изисквания, така че да бъде осигурена представителност на данните. Това е и разликата между тях и т.нар. граждански сензори.

От общината напомнят, че според българското и европейското законодателство допустимата средноденонощна норма за фини прахови частици до 10 микрона е 50 µg/m3, като тя не бива да бъде превишавана повече от 35 пъти за 1 г. Затова тълкуването на почасови или моментни стойности, както и данни, получени от сензорни станции, които са индикативни, не са съотносими към изискванията.

Текстове под снимки
В момента най-често по улиците се движат бусове, които превозват хранителни или други продукти.
ЙОАНА ХРИСТОВА