Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

    Може да се окаже, че има коронавирус в съдебната система, възможно е да бъдат засегнати стотици хиляди дела, заради казуса със случайното разпределение на делата, коментира пред БНТ главният прокурор Иван Гешев. 

По-рано днес стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала дело за компютърно престъпление, защото се оказало, че централизираната система за случайно разпределение на делата в съдилищата може лесно да бъде манипулирана.        

.Това е констатирал одит на системата, извършен в периода 17 февруари - 9 март тази година.

"Направо съм потресен. Ако се окаже, че е истина, това ще е  коронавируса в съдебната система", обяви главният прокурор. Той беше сезиран от шестима членове на Висшия съдебен съвет - петима от съдийската и един от прокурорската колегия на кадровия орган. Самият Гешев, който също е член на ВСС като главен прокурор, е чел доклада.

"Всеки, който  има електронен подпис, може да прави всичко - да разпределя дела, да манипулира данни. Всеки, дори с нулеви компютърни умения", добави той. 

Главният прокурор обърна внимание на факта, че фирмата е избрана без обществена поръчка и досега системата не е одитирана.  (Фирмата, която е изградила системата е "Смарт системс 2010" ЕООД- б.р.")

Големи поддръжници за въвеждането на системата през 2015 г. са тогавашният правосъден министър Христо Иванов и настоящият шеф на съюза на съдиите Калин Калпакчиев, който тогава е член на ВСС. 

"Лозан Панов и неговите две-три присъдружни дами във ВСС (вероятно Атнаска Дишева и Олга Керелска - б.р.) се хвърляха като Матросов на амбразурата", каза още Гешев. Думите му бяха по повод на това, че във ВСС имаше доста дебати дали да се провери ситемата. Оказа се обаче, че проверката не била лесна. Самите експерти във ВСС не осигурявали достъп до системата, което наложило днес прокурор от СГП да отиде в кадровия орган. 

"Направо съм потресен. Надявам се да не се окаже вярно. Все едно не сме имали правосъдие 5 г.", заключи главният прокурор.            

Очаквайте подробности.