Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин в защитен костюм на посещение в болница за заразени с КОВИД-19 край Москва
Владимир Путин в защитен костюм на посещение в болница за заразени с КОВИД-19 край Москва

 Русия успя да спре масовото разпространение на коронавируса, похвали се президентът Владимир Путин. Според него ситуацията е “под контрол” благодарение на ранните и агресивни мерки от страна на Кремъл.

Поставила ли е Русия коронавируса под контрол? Според информация, публикувана от руска страна, изглежда стратегията, на Путин работи, анализира Си Ен Ен. Броят на потвърдените случаи на коронавирус е изненадващо малък, въпреки че Русия дели дълга обща граница с Китай и регистрира първия си случай още през януари.

Цифрите се увеличават, но Русия - страна

с население

от 146 млн.

жители, има

по-малко

потвърдени

случаи от

628-хилядното

княжество

Люксембург. До вторник Москва е съобщила за едва 495 положителни проби за КОВИД-19. За разлика от Люксембург, който до момента е отчел над 870 случая и 8 починали.

Мерките на Русия за ранно реагиране като затварянето на границата с Китай, която е над 4180 км, още на 30 януари и създаването на карантинни зони, може да са допринесли за забавянето на заразата, сочат експерти.

“Генералният директор на Световната здравна организация каза: “тестване, тестване, тестване” - заяви пред Си Ен Ен д-р Мелита Вуйнович, представител на СЗО в Русия. - Е, Русия започна да прави това буквално в края на януари.” Тя добавя, че Москва освен интензивното тестване е предприела и по-широк набор от мерки. “Тестване и идентифициране на случаите,

проследяване

на контактите,

изолация

Това са все мерки, които СЗО предлага и препоръчва, и те бяха в сила през цялото време (в Русия)”, казва Вуйнович. Социалното дистанциране е вторият компонент, който също започнал сравнително рано.

От Роспотребнадзор, държавния надзорник за потребителите в Русия, заявиха в събота, че са провели общо над 156 000 теста за наличие на коронавирус. За сравнение САЩ ускориха темпа на тестване в началото на март. Русия пък започна още в началото на февруари, включително на летищата да

тества пътници

от Иран, Китай

и Южна Корея

Това не означава, че няма дупки в защитните мерки на Русия. Тя не започна незабавно да тества онези пътници, които пристигат от Италия или други силно засегнати страни от ЕС, и ограничи контрола за пристигащите от Европа само до измерване на температурата и налагане на двуседмични карантини. По-голямата част от случаите на коронавирус в Русия са “внос” от Италия.

Все пак Русия се бори с широко разпространения скептицизъм в обществото, наследен от съветското си минало. В социалните медии руснаците повдигнаха въпроси, отнасящи се до ниската прозрачност, като например прикриването на ядрената катастрофа с АЕЦ “Чернобил” през 1986 г. и нескопосаната реакция на страната по време на избухването на епидемията от ХИВ/СПИН през 80-те г.

Властите действат бързо срещу подобни твърдения, които определят като дезинформация. В началото на март Федералната служба за сигурност и наздорът над интернет свалиха бързо разпространяваща се публикация, че реалният брой случаи на коронавирус е 20 000 и руското правителство го прикрива. Самият Путин се обърна към обществеността по повод тревогите и заяви, че правителството може да няма пълната картина, но не прикрива цифрите.