Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако правителството иска да работи с нас - добре, ако не, ние продължаваме

- Г-н Фратев, наясно ли сте с входните врати, през които COVID-19 може да проникне в клетката?

- Да, с малки изключения. Знаем, че свързването с клетката става чрез шиповия протеин на вируса, знаем, че АСЕ2 взаимодейства с протеина SLC6A19 в мембраната. Това са трите протеина в COVID-19 и чрез тях той прониква в клетката. Това става ясно от изображението от електронната микроскопия. Това, което ускорява процеса, е, че точно над SLC619 в една малка част от АСЕ2 има по-малки протеинчета, които отиват там, свързват се и го отрязват. Въпросното 19 има

защитна роля

- да не влиза, за да го отрежат такива протеинчета. Да, ние имаме молекули, които се свързват, но в случая трябва да има повече протеинчета, за да помагат на въпросното 19 и да запазят АСЕ2 и съответно клетката. В Япония има одобрено лекарство, което въздейства на този протеин.

- Но има резервни врати, през които вирусът може да проникне в клетката.

- Знаем за втори протеин FURIN - той също прави това срязване, тоест, ако изчезне първият, този ще го замести. Имаме предположения за още един. Знаем, че общо са осем, по информация на Харвард.

Не е най-добрият подход да целим с 8 различни лекарства

8-те протеина, защото може да се окажат и повече.

- Какво ни остава?

- Ние предлагаме да се опита с одобрено вече лекарство за сън, което инхибира дейността на АСЕ2. Паралелно с това в момента търсим нов джоб на АСЕ2 и вече го детектирахме - той е на самата повърхност, където шиповият протеин се свързва с клетката. Според всички колеги това е единственият начин да се открие антивирусно лекарство - да се свърже с повърхността, да модулира аминокиселините между АСЕ2 и шиповия протеин на вируса. Ние ги свеждаме до атомни взаимодействия и това се вижда прекрасно под електронен микроскоп. Сканирахме всички възможни лекарства - само в САЩ са одобрени 1650.

Благодарение на това видяхме - на база симулации, че редица антибиотици като гентамицин, един нов много мощен, също се свързват именно там, където трябва, но това трябва експериментално да се потвърди. Открихме още няколко съществуващи лекарства, но не съм обнадежден, че има съществуващ медикамент, който да влезе именно в този джоб, в който искаме. Все пак те са създадени, за да се свързват с коренно различни протеини, а тук става дума за

странен джоб

Той не е толкова лесен, вече провеждаме стандартния скрининг първо сред 4 млн. молекули, а след това сред 250 млн. И сред тях трябва да открием съединение, което перфектно да се свърже и да попречи на вируса. Реално сме готови с 10 молекули, които да изпратим за тестове.

Има още

един подход

- при обикновения грип също има коронавирус, но за разлика от този той е абсолютно безобиден. Интересното е, че се свързва на същото място, което ни интересува. Има хипотеза, че ако заразим човек с този безопасен грип, това ще попречи на COVID-19 да се свърже - това вече е работа на медиците да го установят. На същия принцип е и ваксината - тя симулира заразяване, но пречи на свързването на вируса и той си стои в организма, без да вреди.

Нашата цел е да намерим молекула - до утре ще сме готови. Ако можем да ги купим за 1-2 дни вместо нормалните 5-10 дни, отделно шиповия протеин, за да се добави към АСЕ2, ще се види ефектът

Ако имаме подкрепата на правителството, на БАН, на Техпарка, може да се опита със 100 проби по 350-450 долара всяка,

не е нещо чудовищно скъпо.

Може да се тестват у нас, не е необходимо да плащаме десет пъти по-скъпо на лаборатория в чужбина. В този случай ще дадем между 22 и 50% от този проект на държавата - правата, патента. Това ще е български продукт. Ако кабинетът реши да ни подкрепи - добре, ако не - ние продължаваме. Изпратихме наши съединения в Белгия. Американската компания “Термо фишер”, която прави тестовете в САЩ,

работи с нас от

една година

Днес и на тях им дадохме съединенията, за да ги проверят. Молбата ни бе да установят дали може да се премине към оптимизация на молекулата. Паралелно с това от Великобритания и Китай официално ни предложиха да осъществим проекта си при тях. Така че, ако се произвежда в Англия, САЩ или Китай, това ще е техен препарат.

Още по темата, четете тук:

Структурата на коронавируса, видяна под електронен микроскоп от Фратев и колегите му.
Структурата на коронавируса, видяна под електронен микроскоп от Фратев и колегите му.