Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКА: Архив
Бойко Борисов СНИМКА: Архив

България губи десетки милиони левове заради коронавируса всеки ден, потреблението пада, при горивата сривът е 15%. Това заяви по време на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

До два месеца може да започне тестване на разработвана вече 4 години от българска компания микормолекула за лечение на коронавирус. Това съобщиха на днешното правителствено заседание от София тех парк, предаде БНТ

Активен въглен, разработен от българска компания, ще се използва при производството на предпазни маски.

Всички училища в страната ще се дезинфектират.

Театри и кина могат да бъдат отворени, като препоръка ще бъде приложено да се продават билети през едно място, стана ясно при днешното заседание на Министерския съвет.

В началото на заседанието на кабинета Борисов изрази надежда от днес - най-късно от утре, да започне българското производство на защитни облекла за медиците. Той напомни, че сега тези изделия се тестват, предава БТА. 

Борисов информира, че снощи граничарите са предотвратили първи опит за незаконен износ от България на 7500 маски и нареди да има максимално затягане на контрола по границите.

Той съобщи още, че днес се чакат маските и защитните облекла от Турция, като се очаква два тира да пристигнат довечера.

Това е един жест на приятелство от страна на Турция към България, защото имат забрана за износ, изтъкна Борисов.

Той съобщи още, че днес МЗ ще изкупи всички налични маски, за да се раздадат на служителите, и заяви, че не иска да спират работа нито земеделските, нито социалните служби.

Няма смисъл от истерия, всичко това го правим, за да може хората максимално да са спокойни, заяви Борисов.

Премиерът съобщи, че днес, в 18.00 ч. българско време, ще има извънреден Европейски съвет по темата за коронавируса, който ще бъде проведен по интернет, както това стана вчера, но в друг формат.

130 млн. евро ще поискаме, за да оборудваме полицаите за тежка миграционна криза, каза Борисов и изтъкна, че ще се търсят варианти за доставка, ако може директно от Германия или Комисията.

Той съобщи, че ще съдейства за възможностите за еврофинансиране за внедряването на иновациите от българските научни лаборатории по отношение на защитата от коронавируса.