Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бащата сигнализирал в отдел “Киберпрестъпност” към ГДБОП. В петък е поканен на среща с шефа му комисар Явор Колев

И след като са уведомени службите, Гилберт Стефанов уж се разкаял, но направил живо предаване, в което разказал детайли за “смъртта” на момиченцето

Блогърът Gibo Baby открадна снимката на 7-годишната Гери* от Пазарджик и обяви детето за мъртво в измислена история, която публикува в социалната мрежа. Запознати свързват Gibo Baby със 17-годишния циганин Гилберт Стефанов от Лясковец, който от няколко години трайно пребивава при майка си в Германия.

Момиченцето е първокласничка, дъщеря е на известния в Пазарджик фотограф и оператор Стоян Георгиев, а снимката е открадната от негов профил в мрежата.
Случайно
приятелка на
бащата попада
на публикацията
на Стефанов със снимка на Гери, в която се разказва за “трагичната гибел” на детето, което било “блъснато от кола и починало в болницата”.

Жената обаче разпознала логото на фотографа Стоян Георгиев, без да знае, че на снимката е дъщеря му, усъмнила се и му сигнализирала с пост на страницата му. Когато бащата видял публикацията, в първия момент изпаднал в шок - още повече, че дъщеря му е жива и здрава и не е претърпяла никакъв инцидент.

“Излязох от кожата си, като видях детето и прочетох написаното. Жена ми се видя в чудо как да ме успокои, въпреки че и тя не беше на себе си от тази мръсотия. На два пъти пих успокоителни.  

Така изглежда Гилберт Стефанов в негов клип, качен в ютюб.
Така изглежда Гилберт Стефанов в негов клип, качен в ютюб.

Този самозванец пишеше в поста си, че загиналото момиче със снимка на моето дете е негова дъщеря. Шофьорът, който я е блъснал, избягал и други такива измислици”, разказа пред “24 часа” Стоян Георгиев.

Първата му мисъл била как да спре самозванеца и да предпази родителите си, близки и познати от скандалната публикация, обясни Стоян Георгиев. Затова
незабавно
изпратил сигнал
до отдел
“Киберпрестъпност”
на ГДБОП по съвет на говорителя на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

“Изпратих сигнал на страницата на “Киберпрестъпност” в 19,30 ч в сряда (4 март - б.а.). Свалил съм всичко от интернет и им го изпратих”, обясни фотографът. Той успява да се свърже в чата с блогъра, който първоначално не повярвал, че се обажда бащата на детето, чиято снимка е публикувал.

“После започна да ме заплашва, че ще ме съди. Явно се усети в един момент, че нещата са сериозни, и ми каза, че намерил снимката на детето ми в интернет и решил, че е на момиче от чужда държава.
В крайна сметка
призна, че го е
направил,
за да събира лайкове и известност. Накрая ми изпрати над 20 съобщения, че съжалява и се извинява”, разказва бащата.

Блогърът изтрил публикацията и моли Стоян Георгиев да не го съди.
В четвъртък обаче познати на бащата му съобщават, че в 20 ч предната вечер въпросният блогър е имал лайф и подробно разказвал как е починало момиченцето от снимката, което представял за своя дъщеря.

Бащата Стоян Георгиев се е снабдил и с видео от лайфа. В петък той ще се срещне с началника на отдел “Киберпрестъпност” към ГДБОП комисар Явор Колев.

В последните минути на работния ден в четвъртък Георгиев и неговата адвокатка са подали жалба за случилото се и в районната прокуратура в Пазарджик. От държавното обвинение са ги уверили, че ще започнат разследване.  

Бащата на Гери - Стоян Георгиев
Бащата на Гери - Стоян Георгиев

Доказателствата по разследването разкрили мотива за осъществяване на деянието, който се коренял в стари психо-емоционални травми в детството на извършителя, казаха от прокуратурата.

Според съседи на момчето от ул. “3 март” в Лясковец
Гибо бил
системно
пребиван от
ученици, защото
е циганин
и дори заради тормоза, когато бил на около 12 г., роднините му го спрели от училище. После заминал при майка си в Лудвигсхафен, Германия.

Комшиите не коментират с какво точно се занимават майката и синът там, но блогърът се изявява и като рапър и дори има собствен канал в YouTube.

За новия случай на компютърно престъпление от полицията и прокуратурата в Горна Оряховица научиха от медиите. Казват, че ако се възложат действия от страна на окръжната прокуратура в Пазарджик, ще извършат проверка. По първоначалните данни Гилберт не е в България.

* Името на момиченцето е променено.

Gibo Baby от Лясковец е разследван и за расизъм

Гилберт Стефанов е разследван и за обиди и насаждане на етническа омраза. Делото през 2019 г. е водено от Окръжната следствена служба във Велико Търново.

Разследването било образувано в Горна Оряховица след множество сигнали на възмутени потребители на социалните мрежи от цялата страна, които гледали скандалния му клип.

В него блогърът заявява: “Вие, българите, трябва да умрете. Да се заколите. Дано пукнете.” И реди псувни.

За бруталните изцепки законът предвижда наказание от 1 до 4 г. затвор, глоба от 5 до 10 хил. лв., както и обществено порицание, но тъй като извършителят е непълнолетен, той можел да получи до 3 г. лишаване от свобода.

Според прокурори Гилберт специално се прибрал в България, за да бъде разпитан и с готовност съдействал на разследването. В крайна сметка следственото дело било прекратено и на мургавия блогър били определени възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Гилберт се извинил публично и заявил, че го е направил заради лайкове във фейсбук.

Скандалната публикация в социалната мрежа
Скандалната публикация в социалната мрежа