Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Генерал Андрей Боцев
Генерал Андрей Боцев

Ген. Андрей Боцев бил убеден, че най-голямата грешка е отмяната на задължителната казарма

През последната година състоянието му се влошава и дори обмислят смяната му

- Генерале, в бедствие сме, трябва да мобилизираме армията.

- Ще помогнем, но е необходимо разрешение на Генералния щаб и първо трябва да се обадиш и да го поискаш, за да може армията да се мобилизра.

Този спешен разговор се провежда през 2005 г. между ген. Андрей Боцев и депутата от БСП Дора Янкова, която тогава е кмет на Смолян.

Причината да потърси помощта на ген. Боцев са непрекъснати валежи и невиждани наводнения.

“Тогава беше страшно - спомня си пред "168 часа" Дора Янкова. - Когато изпаднахме в бедствие,

реших да се обадя

на ген. Боцев,

защото знаех, че той може да ми помогне. След като получихме разрешение, армията се намеси и помогна много за възстановяването. С него сме спасявали хората. Помогна ми и да стабилизраме града.”

Моментът е изключително тежък както за ген. Боцев, така и за всички останали. Той активно помага в работата на армията и благодарение на стратегията му положението е овладяно.

Всички са сломени, когато разбират, че реката отнася един мъж, а друга жена е повлечена от кална маса. Те не могат да бъдат спасени.

Въпреки това случаят е показателен, че винаги когато се налага, може да се разчита на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който почина на 27 февруари на 60-годишна възраст след тежко боледуване.

“Загубихме един невероятен човек - казва Дора Янкова. - Той беше мъжкар. Сериозен офицер на Българската армия. Винаги се е държал изключително отговорно и сериозно. Познавам го от Смолян, защото беше командир на 101-ви алпийски батальон. В личен план беше достоен за уважение. Притежаваше голяма човечност. Имаше благ характер. Беше обран, но същевременно широка душа. Беше македонец и затова обичаше тези народни песни, както и родопските.”

Генерал Боцев бил високо ценен кадър в армията, защото преминал през всичките й нива в йерархията, докато стигне до най-високото.

“Той познаваше всички звена на военната система

и затова имаше голяма увереност, когато пое поста началник на отбраната през 2017 г. - споделя близък на ген. Боцев, пожелал анонимност. - Нямаше нещо в армията, което да му убягва. Беше запознат както с плюсовете, така и с минусите на звената."

Именно по тази причина след като става военен №1 ген. Боцев започва промени, за да запуши пробойните в отбраната.

Винаги бил прям и открит относно проблемите на армията и притежавал смелост и упоритост, докато доведе нещата до положителен край.

Едно от най-големите му притеснения обаче било т.нар. недокомплект, или многото свободни места в армията.

“Искаше да увеличи заплатите, така че военните да бъдат спокойни и осигурени - споделя източникът ни. - Той знаеше, че парите са малко и затова няма наплив от млади кадри. Смяташе, че по този начин щеше да привлече повече момчета към армията.”

За да го направи, ген. Боцев дори подкрепял активно всякакви инициативи, като последната била “Бъди войник”. Чрез нея трябвало да се представи армията на младите хора и да ги предизвика да влязат в нея.

Неведнъж обаче казвал, че най-големият проблем е, че

не е запазена задължителната казарма за мъжете

“Голяма грешка допуснахме, когато през 2007 година приехме Българската армия да е само кадрова, а повечето от държавите в Алианса запазиха смесената си система - категоричен е ген. Боцев. - Именно затова е налице и недокомплектът във въоръжените сили. Забелязах, че през 2018 г. няма значително намаление на съставите, а през 2019 г. очаквах да се наберат около 800 военнослужещи.”

Малко преди да почине, ген. Боцев отчете, че има множество положителни резултати във въоръжените сили през изминалата година.

В годишния си доклад генералът акцентира и върху киберзаплахите, по които до последно работи, защото те причиняват все по-големи щети. Друг важен елемент, на който той обърна внимание, е енергийната сигурност, която е важна предпоставка за икономическата стабилност и развитието на страната.

Вероятно затова Боцев бе чест събеседник на политиците. По неофициална информация се знае, че управляващите са се допитвали до него почти по всички въпроси, свързани с националната сигурност.

Именно затова и

новината за смъртта му разстрои всички

За кончината му съобщи във фейсбук членът на Комисията по отбрана Милен Михов: “Тъжна вест. Бог реши да прибере при себе си ген. Боцев. България загуби един честен офицер. Светла му памет!”.

Тъжната вест силно разтърси приятеля на ген. Боцев - Александър Шаламанов.

“Нека е светла паметта на ген. Андрей Боцев - каза той. - Истински военен, достоен българин, отиде си, но не се предаде... Няма да забравя посещението ни в Смолян, в твоето любимо поделение. Остави светла диря.”

Своите съболезнования поднесе и премиерът Бойко Борисов: “Бог да прости ген. Андрей Боцев! Добър човек,

достоен български офицер,

който до последно служеше на родината си. Съболезнования на близките му”.

За него скърби и президентът Румен Радев, който всъщност го назначи на поста началник на отбраната през 2017 г.

“Напусна ни един достоен български генерал. Боцев премина през всички нива на военните йерархии и се утвърди като един изключително високо подготвен и офицер, и командир - добави върховният главнокомандващ. - Той заслужи уважението на своите колеги. Беше обичан от своите подчинени, той се грижеже за тях като баща. Беше почтен, честен и прям. Има безспорен принос за развитието на въоръжените ни сили. За мен беше чест да работя заедно с него. Воден до последно от изключително високото си чувство за отговорност и дълг.

До края остана на своя пост. Поклон и светла му памет,”

Тези думи са подкрепени и от десетките награди, които генералът е получавал през годините за добре свършената работа.

Въпреки заслугите обаче според източник на "168 часа" през последната година състоянието на Боцев рязко се влошава. Стига се дори до вариант да се обмисля неговата смяна, за да може военен №1 да се лекува пълноценно. Когато обаче става ясно, че той е обречен, е взето решение той да остане до края.