Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Най-малко 22 турски войници бяха убити при въздушни удари в сирийската провинция Илдиб, предаде Франс прес.

"В Идлиб загинаха 22 наши военни. Няколко са тежко ранени и им се оказва помощ", каза в ефира на телевизия НТВ валията на турския окръг Хатай Рахми Доган, цитиран от ТАСС.

По думите му въздушните удари са нанесени от сирийските правителствени сили.

Ранените войници са били откарани в Турция през граничния пункт "Джилвегьозю" и са настанени в болница, предаде БТА. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи Анадолската агенция, предаде ДПА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган свика вчера извънреден съвет за сигурност в Анкара. В продължилата два часа среща участваха министърът на отбраната, началникът на армията и ръководителят на тайните служби.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи за ДПА, че убитите турски войници са 34 и че десетки са били ранени, когато военни самолети и артилерийски части са ударили автоколона на юг от град Саракиб, който е под контрола на сирийските власти.

Това е най-големият брой убити турски военни за един ден в Идлиб, който е последният бастион на сирийската опозиция. От седмици ескалира напрежението между Анкара, поддръжник на някои от опозиционните групировки в сирийската провинция, и Дамаск, чиито сили водят настъпление за отвоюването на тези територии.

Така общо убитите турски военни в Идлиб през февруари стават най-малко 42.