Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Одобрението на институциите ще отнеме 3-4 години

Въпреки че отдавна са събрани 21 хил. лв., проектът все още не е започнат

Паметникът на дядо Добри, за който отдавна са събрани 21 хил. лв., изобщо не е започван. Причината е, че все още тече процедура за избор на място за изграждането на първия монумент, посветен на Доброто в България. Това сподели пред "24 часа" Цветомир Николов, член на Инициативния комитет.

"Предстои ни дълъг път през всички административни процедури, а все още сме в началото му - обяснява Николов. - Нашето първоначално желание беше

монументът да бъде поставен на площада

около Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След разговори със Столична община стана ясно, че предстои конкурс за проект за преустройство на площадното пространство. По наша преценка това означава, че трябва да чакаме поне 3-4 години, за да може институциите да одобрят мястото и проекта на паметника. Затова решихме да потърсим съгласието на Светия Синод, да го поставим в "сервитутното" пространство около катедралата, до 3 метра от фасадата й, което няма да бъде засегнато от ремонта на площада. Подадохме официално писмо, подкрепено с триизмерна визуализация. Според информацията, която имаме, искането ни е разгледано на заседанието на Св. Синод, но предложението не е одобрено."

Именно по тази причина в края на миналата година инициаторите за изграждане на Паметника на Доброто насочват своето внимание към другия храм в центъра на София, където дядо Добри често можеше да бъде срещнат - "Свети Седмочисленици". Проведени са разговори и със Софийска митрополия, чието разрешение е необходимо за старта на проекта.

"Вярваме, че този път ще получим подкрепа за поставяне на паметника", сподели Цветомир Николов.

Оказва се, че одобрението на място и административните процедури съставляват по-голямата част от целия процес до приключване на проекта, което е

сериозен препъникамък

Затова досега учениците от Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, които се занимават с паметника на дядо Добри, са направили само макет от гипс и от глина.

Проектът стартира още в средата на 2018 г. между "Сдружение Азбукари" и Инициативния комитет, които привлякоха като партньор гимназията в Кунино. Двамата ученици Иван Симеонов и Георги Захариев, които подготвяха монумента на Доброто, вече завършиха и няма да успеят да се включат в извайването на дядо Добри от камък. Надеждата е светецът от Байлово да оживее от мрамор, благодарение на деца от следващите класове.

Освен мястото, което е основният проблем, други пречки няма. Досега от дарения са събрани около 21 хил. лв., като се очаква да постъпят още. Тази сума ще бъде напълно достатъчна за каменоделската работа, но ако се окаже в повече, тя ще бъде дарена за подпомагане на Професионалната гимназия в Кунино. Така на този етап всичко около паметника на дядо Добри е под един голям въпрос.