Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако управляващите в Китай се бяха вслушали в сигнала на д-р Ли може би днес изобщо нямаше да има епидемия.
Ако управляващите в Китай се бяха вслушали в сигнала на д-р Ли може би днес изобщо нямаше да има епидемия.

Много човешки животи и китайската икономика можеха да бъдат спасени, ако д-р Ли не бе заклеймен като лъжец 

Не е за вярване, но първият, който сериозно застраши властта в Пекин, се оказа един починал от коронавируса лекар. Смъртта му бе съпроводена от такъв безпрецедентен гняв и масови бунтове срещу правителството, че управляващите със сигурност още дълго ще ги помнят.

Д-р Ли Уелианг пръв констатира коронавируса и стига до извода, че той много прилича на ТОРС от 2003 г.

Затова в затворена група от 150 лекари още през декември той съобщава, че осем души вече

са починали

с тази диагноза и че заразата тръгва от пазара в Ухан.

Очевидно лекарят е бил абсолютно прав в преценката си, тъй като съвсем наскоро бе потвърдено, че 80% от характеристиките на новия вирус съвпадат с тези на смъртоносния грип от 2003 г.

За да предпазят хората от епидемия, някои колеги на Ли започват да споделят съобщението му и да призовават жителите на Ухан да не посещават пазара. Както и да вземат всички мерки, за да не се заразят. Властите моментално предупреждават д-р Ли Уелианг да спре да разпространява "неверни коментари".

Още в началото на януари обаче се оказва, че той е прав и е постъпил абсолютно адекватно, биейки тревога.

Ако тогава властите го бяха послушали

и бяха проверили сигнала му, до епидемия в такъв мащаб едва ли щеше да се стигне. Малкото заразени можеше да бъдат изолирани, нямаше нужда да се строят болници за хиляди хора в рамките на дни и нямаше да се стигне до този безпрецедентен колапс на цяла една държава.

Именно затова, когато лекарят почина, заразен от вируса, в Китай се отприщи истинско цунами от възмущение и гняв от действията на властта. Стигна се до масови призиви за бунтове срещу правителството, нещо, което властта едва ли скоро ще забрави. Затова официално лекарят от лъжец бе обявен за национален герой, а много от управниците в Ухан се разделиха с постовете си заради неадекватни действия.

Повече по темата, четете тук.