Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“24 часа”, 18 февруари 2020 г.
“24 часа”, 18 февруари 2020 г.

Или вече не иска да е борецът срещу корупцията

“Няма доклад 226 на НСС!” С този емоционален пост във фейсбук ген. Атанас Атанасов озадачава силно след публикацията на “24 часа” от 18 февруари “Докладът 226 на НСС, куфарчето на Ханке и думите на Стоянов към Костов: Иване, кажи!”.

В нея бе представена само фактология как е написан докладът за корупция при правителството на Иван Костов. Как 10 дни по-късно от кабинета бяха отстранени 3-ма вицепремиери и още 7 министри. Тогава министър-председателят не посочва мотивите за смените, което провокира президента Петър Стоянов да се обърне към него с прословутата фраза: “Иване, кажи!”.

“24 часа” се върна 21 години назад след думите на Стив Ханке пред Би Ти Ви в неделя, че е

дал куфарче с

факти за

корумпирани

във властта,

но не са последвали разследвания и резултати.

През октомври 1999 г. президентът Стоянов прави обръщение в парламента, в което настоява за борба с корупцията. В отговор Костов поръчва на службите да изготвят доклад за корумпирани лица от властта.

На 10 декември 1999 г. шефът на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов и шефът на Националната служба за борба с организираната престъпност ген. Кирил Радев му връчват въпросния доклад, наречен по-късно Доклад 226 по броя на описаните проверки.

На 21 декември 1999 г. Костов уволнява половината си министри.

Вчера, потърсен от репортер на вестника, Атанас Атанасов отказа да даде коментар за “24 часа” “по идеологически причини”, което ни озадачи. “Защото, както многократно съм казвал, това е проправителственият вестник”, бе обяснението на съпредседателя на “Демократична България”. И тъй като “24 часа” не води идеологически битки нито с днешния политик, нито с когото и да е било, му припомня какво се случва през 1999 г. и неговите собствени думи за въпросния документ през годините.

След като връчват доклада на Иван Костов, директорът на НСБОП ген. Кирил Радев и директорът на НСС ген. Атанас Атанасов дават специална пресконференция, на която преразказват неговото съдържание. Двамата - повтаряме - Атанас Атанасов и Кирил Радев, описват, че вътре са имената на 377 държавни и общински служители, но без министри.

Самият Атанасов никога не е отричал публично заслугите си за написването на този доклад. Дори на една тематична среща в централата на ДСБ, организирана от Националния младежки клуб на партията на 5 декември 2017 г., наречена “Разголване на прехода”, го представят като

борец срещу

корупцията

и дава пример с “неговия доклад за корупцията през 1999 г.”.

Ето какво споделя самият Атанас Атанасов по повод на въпросния доклад през годините:

В студиото на “Неделя 150” на БНР (20 февруари 2011 г.) Атанасов заявява: “Този доклад беше едно от най-сериозните неща, които свърши НСС, когато аз бях неин ръководител.”

Когато през декември 2000 г. “Дума” тиражира части от доклада, става ясно, че на онази пресконференция

двамата

генерали са

спестили,

че в него има и министри.

Същият документ бе размахан и от Петър Стоянов на кандидат-президентски дебат с Богомил Бонев на 5 ноември 2001 г. Заради това Стоянов загуби почти спечелени избори, а Бонев даде на съд ген. Атанасов. В жалбата си Бонев твърди, че въпросният доклад му е попречил да спечели президентските избори през 2001 г.

На 22 ноември 2004 г. в студиото на “Тази сутрин” на Би Ти Ви участват двама - Атанас Атанасов (по телефона, защото е с мярка “домашен арест”) и Богомил Бонев. Какво казва Атанас Атанасов:

Както е известно на обществото, тогава министър-председателят Иван Костов възложи на две служби в МВР - Национална служба “Сигурност” и Национална служба за борба с организираната престъпност, да обобщят всички сигнали, с които разполагат, за корупция във висшите ешелони на властта и да изготвят съответните доклади. Тогава доклади изготвиха НСС и НСБОП и те бяха представени. Нашия доклад го изпратихме на президента, премиера и председателя на НС. Информацията по различни канали беше събрана и проверявана тогава, аз лично съм се занимавал с проверка на една част от тези факти, но в самия доклад е посочено изрично, че не са използвани специфичните контраразузнавателни способи, тъй като за тях трябваше да поискаме да ни бъде разрешено от този, когото проверявахме. След като беше получен от тези три институции, лично президентът го е изпратил на главния прокурор Филчев.”

От телевизионното студио Бонев потвърждава, че Атанасов дори е преразказвал доклада в предаване през 2000 г. “След това докладът, кой знае как, се появи на страниците не къде да е, а на вестник “Дума”, изненадан е Бонев.

На 19 февруари 2007 г. Софийският военен съд решава, че Атанасов “не е злоупотребил с правомощията си, като е възложил на оглавяваната от него служба през 1999 г. да изготви доклад за корупцията по високите властови етажи”.

И след всичко това ген. Атанасов твърди, че такъв доклад няма. Когато говори за “Разголването на прехода” пред млади хора, добре е да се отдава предпочитание на фактите, без значение дали са в един доклад, или в 226 преписки.

А що се отнася до неговите идеологически различия с “24 часа”, губи само генерал Атанасов - защото медията му предостави възможност да се върне към времето, в което наистина бе едно от лицата на борбата с корупцията. Освен ако вече не желае да се идентифицира с подобна кауза. Или я приема за пробита. (24часа)

Ген. Атанас Атанасов (вляво) и ген. Кирил Радев (вдясно) дават нарочна пресконференция в МС на 15 декември 1999 г. за доклада за корумпираните във властта.
Ген. Атанас Атанасов (вляво) и ген. Кирил Радев (вдясно) дават нарочна пресконференция в МС на 15 декември 1999 г. за доклада за корумпираните във властта.