Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жоро Шопа (в средата) вече е в България.
Жоро Шопа (в средата) вече е в България.

Съдът не уважи искането на финансовото министерство да бъде граждански ищец, за да не се затрудни процесът. Ведомството може да заведе друго дело

Жоро Шопа, който криеше семейството в Испания, се прибра у нас, разследват го за пране на пари заедно с хотелиерите

Специализираният наказателен съд отказа на Министерството на финансите да бъде граждански ищец по делото срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина му Вълчо и още 5-има техни служители, обвинени за данъчни престъпления и пране на пари. Това се случи на разпоредителното заседание във вторник.

Сумата, която НАП търси от Арабаджиеви, е 8,7 млн. лв. Според съдия Христина Михайлова обаче това ще затрудни процеса, който е изключително сложен, а

материалите по

него са 418 тома

Министерството на финансите обаче може да води друго, вече гражданско дело, за сумата, с която е ощетена НАП от 2014 до 2018 г. Според адвокатите на Арабаджиеви те вече били погасили част от 8,7-те млн. лева, за които става дума в иска.

Ветко Арабаджиев във времето преди ареста.
Ветко Арабаджиев във времето преди ареста.

Преди месец антикорупционната комисия внесе дело в съда за отнемане на имущество от Арабаджиеви за 380 млн. лв. Те имат запори на хотели, лимузини, банкови сметки, фирмени дялове и други ценности.

Това дело обаче е отделно от наказателното, където прокуратурата ще доказва организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

До късно във вторник продължи разпоредителното заседание по делото срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина им Вълчо и още 5-има техни служители и счетоводители.

Главата на семейството беше

преместен от

една

болница в друга,

за да му направят изследвания.

Георги Семерджиев-Жоро Шопа, в къщата на когото Арабаджиеви бяха арестувани през март м.г. в Испания, вече се е върнал в България и е клиент на Специализираната прокуратура, научи “24 часа”. Той беше обвинен, че е укривал Ветко и Маринела Арабаджиеви, които бяха доведени у нас с белезници през май, но Семерджиев остана в Испания. Районната прокуратура поиска той да бъде екстрадиран, но това така и не се случи. Още през август обаче делото е изпратено и преместено от районната прокуратура в специализираната, защото Жоро Шопа е разследван за пране на пари като член на престъпната група на Арабаджиеви.

Георги Семерджиев-

Жоро Шопа е

известен като

дясна ръка на

кокаиновия крал

Евелин

Банев-Брендо Двамата са от Тополовград. Никога обаче не е уличаван в престъпление. През 2014 г. Семерджиев беше мишена на атентат. Неизвестен го простреля пред хотела му в Лозенец, но оцеля. За покушението беше разследвана групата на Мила Георгиева.

Семерджиев е свързан със семейството на Ветко Арабаджиев от много години. През 2012 г. той беше кум на сватбата на дъщеря им Александра и Стайко Стайков, син на друг подсъдим голям бизнесмен - Миню Стайков.

Освен това синът на Жоро Шопа - Лоренцо и най-малкият син на Арабаджиеви - Вълчо,

бяха съдружници

в нощно

заведение,

а офисът им беше в хотел “Маринела”. Офисите там бяха претърсени на 31 август 2018 г. в началото на разследването за данъчни престъпления и пране на пари срещу Арабаджиеви. Тогава Жоро Шопа не беше обявен за издирване, но по-късно са събрани доказателства за участието му в групата.

Още от началото витаят съмнения, че залавянето на Арабаджиеви в къщата на Жоро Шопа не е случайно и че той е помогнал с информация на службите, че двамата се крият там. След като се е върнал у нас и се е явил в прокуратурата, за да му връчат обвиненията, той е освободен. Не е изключено по-късно обвиненията му да бъдат свалени и той да остане само свидетел.

Хотелът на фамилията в Пловдив

драстично смъкна цените

РАДКО ПАУНОВ,

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

Луксозният хотел “Марица” в Пловдив, собственост на Ветко и Маринела Арабаджиеви, е свалил чувствително цените и работи на пълни обороти. Зала за семинари за 100 души там се предлага срещу 140 лева за цял ден, докато в другите хотели в града от същия клас върви на цени между 300 и 400 евро. За сравнение комплексът на бившия кмет Иван Тотев - “Империал”, отдава помещение за такава цел срещу 720 лева.

“За изложенията на панаира сме пълни”, казаха от рецепцията на “Марица”. Обзавеждането вътре обаче не е подменяно и е от времето, когато фамилията беше във възхода си. Посетители забелязват, че липсва буквата М от надписа на фасадата и се чете “Арица”.

Централата на "Виктория груп"
Централата на "Виктория груп"

Въпреки всичко клиенти има. Преди десетина дни дори Корнелия Нинова го посети, за да направи среща с местния соцактив. Захванатият обаче преди десетилетие 13-етажен бизнесцентър на Ветко и Маринела, който е “залепен” до хотела им, все още не е завършен. Фасадата му е лъскава, но от 5-6 г. там изобщо не се работи и е запуснато. Вътре в двора на “Марица” в момента се вдига жилищна кооперация, установи репортерска проверка.

Другата “перла” от короната на фамилията - Захарният завод, е със замиращи функции. Навремето в него се работеше на три смени, а сега е само една - дневна. Произвеждат се малко артикули - предимно вафли, бисквити и бонбони. Останали са 50-ина работници и служители. “Наскоро съкратиха 20 души, предизвестията им изтичат на 4 март”, казаха от предприятието. Според работници сега за един месец произвеждали толкова, колкото преди пет-шест години за ден. Промишлените сгради са занемарени и личи, че от дълго време не е инвестирано в тях. Дворът пък е буренясъл.

Жив човек не се мярка и в централата на фирмата “Виктория груп”, която се намира на пъпа на Пловдив, на метри от Криминална полиция и църквата “Св. Петка”. Преди десетина години Ветко и Маринела всеки ден пристигаха и паркираха отпред ролс-ройса, казват търговци от близки магазини.

Хотел "Марица" (вляво)
Хотел "Марица" (вляво)