Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от недекларираната техника, с която е пускана незаконна телевизия
Част от недекларираната техника, с която е пускана незаконна телевизия

С необявена техника интернет доставици са пускали нелегално телевизия на над 30 хил. души в София, Варна и Бургас. Освен, че крили уредите, за да не ги хванат за пиратството, дружествата лъгали и за броя на абонатите си, за да пестят от данъци. Акцията донесе похвала на отдел "Киберпестъпност" към ГДБОП от Европол. Операцията е третата успешна на структурата срещу ТВ пиратите.

Проверките започнаха във вторник от Бургас. Тамошна фирма имала 1,7 млн. лв. задължения към държавата, които с години не плаща. Всички компании са с множество актове и предупредителни протоколи. Оказало се, че имат над 30 000 абоната, а са декларирали общо 7000, но само като интернет клиенти, тъй като нямали лицензи за предаване на радио- и телевизионен сигнал. Всички получавали нелегална телевизия, за която операторите не плащали нищо. Едни нямали договори с каналите, които предлагали, а други били с изтекли контракти, които не са подновявани.

За да не ги хванат, компаниите ползвали недекларирани абонатни станции, мрежи, сървъри и друга техника.

Разследващите от ГДБОП са иззели множество компютри и документи, образувани са 6 дела за пиратство.

Това е втора акция срещу кабелни пирати в последните месеци. През юли м.г. имаше мащабна операция в страната. Заради нея от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори благодариха на ГДБОП и прокуратурата.

Благодарение на тази и други операции наскоро България бе извадена от негативния наблюдателен списък “Специален 301” на Департамента по търговия на САЩ.