Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Споразумението е сключено между специализираната прокуратура и обвинените Дорин Йордаке и Дилян Георгиев
Споразумението е сключено между специализираната прокуратура и обвинените Дорин Йордаке и Дилян Георгиев

Дело срещу румънец и българин, разследвани за изнудване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, е приключило със споразумение между прокуратурата и обвиняемите.

Дорин Йордаке и Дилян Георгиев се признали за виновни по 2 обвинения. Те сключили споразумение със спецпрокуратурата на 18 януари, съобщиха наши източници. Според него Йордаке трябва да лежи 8 месеца в затвора, а Георгиев - 6 месеца.

Двамата са обвинени, че от началото на 2018 г. с издирвания румънец Овидиу Семенеску и “други неустановени лица” са участвали в група за измами и изнудване, действала в България и чужбина. Второто обвинение на прокуратурата е, че опитали, но не успели да “въведат заблуждение” у Доган и Пеевски, че френските служби са изготвили доклад за контрабандата с цигари, в който уж се споменавали техните имена. Осъдените твърдели, че разполагат с въпросния доклад на хартиен и магнитен носител и че могат “да съдействат и посредничат” имената на Доган и Пеевски в него да бъдат махнати срещу 12 млн. евро. Подобен доклад по делото няма.

Йордаке и Георгиев бяха задържани през май 2019 г., но в момента били на свобода. Наказанията им почти се покриват с дните, излежани от тях в ареста.