Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Писанчев СНИМКА: Архив
Владимир Писанчев СНИМКА: Архив

За първи път от 1989 г. насам имаме досъдебно производство за шпионаж. Това е качествено ново ниво в работата на прокуратурата и на службите. Вероятно има доказателства, които могат да издържат в съда. Сигнал е, че е премината някаква граница.

Това бе коментарът на Владимир Писанчев, бивш шеф на ДАНС, за "Здравей, България" по повд на скандала с разконспирираните руски шпиони Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов.

Ясно е че искаме да развиваме отношения с Русия, но не трябва да се преминават определени граници. Да се създават нелегали е практика на разузнаването. Те създават легенди около личността на даден човек, може да е с български паспорт, може да е с чуждестранен - зависи от задачите, които са му поставени, допълни Писанчев, който е генерален консул в Солун.

В световната практика най-високото ниво нелегали е до зам.-шефове на служби, работещи в министерства и др., у нас няма такава информация

Ако се стигне до такъв човек - не се решава веднага премахването му, а се подава такава информация, която е изгодна на страната - това е интелектуална игра. Когато дойде моментът, тогава се осветява, разказа Писанчев.