Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британски бивш военен летец пред "Гардиън": Аз пуснах две атомни бомби.
Първата за малко да се взриви в самолета

„Аз съм единственият военен летец, който е пуснал две атомни бомби“, разказва бившият британски военен летец Алън Прингъл пред в. „Гардиън“. 85-годишният мъж е участвал в такива учения през 50-те години. Тогава става известна операция „Грапъл“, която цели Великобритания да стане ядрена сила. Планът не бил държан в строга секретност.

Прингъл бил помощник-пилот и трябвало да наблюдава уредите. След около година сухи тренировки го изпратили заедно с още четири екипа към Коледния остров в Австралия. Пристигнали на 31 май 1957 г.

Получили заповед и се насочили към необитаемия остров Малден в Тихия океан. След 50 минути полет достигнали целта.

Командирът на самолета, в който се намирал Алън Прингъл, получил заповед да се подготви за изстрелване на бомбата. Закрили прозорците с метални капаци. „Виждахме през тънък процеп. Чухме команда: „Готови, готови готови“. Отидохме на уречената позиция, натиснахме копчето и докладвахме: „Бомбата е хвърлена“, добавя бившият помощник-пилот.

Знаели, че почти веднага трябва да се спасят. Командирът направил рязък остър завой, защото по права линия са щели да бъдат достигнати от експлозива.

Но установили, че не работи акселерометърът. Самолетът започнал да се тресе. В този момент имало опасност бомбата да се върне обратно в гнездото си, вместо да се изстреля към необитаемия остров. Това означавало да се взриви самолетът и двамата пилоти да загинат.

Последвала 53-секундна борба да насочат експлозива към целта и за техен късмет успяват. В този момент усетили избухването, тъмната кабина се осветила сякаш нямало метални капаци на прозорците. Ударната вълна дошла след три минути.

Алън Прингъл и командирът били спасени.

Втория път, когато е наредил да се изстреля атомна бомба, е било почти до самия Коледен остров. Тогава експлозивът бил термоядрен. Тогава уредите работели изрядно и всичко минало без рискови ситуации.