Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анелия Маркова КАДЪР: БНТ
Анелия Маркова КАДЪР: БНТ

Докторант по история на Великотърновския университет е събрала научни доказателства, които категорично доказват нови факти, свързани с въстанието на братята Асен и Петър. Анелия Маркова твърди пред БНТ, че откритията ѝ слагат край на спора коя е точната дата на историческото събитие. До този момент за дата на началото на въстанието се приемаше 26 октомври 1185, но Анелия доказва, че то избухнало няколко месеца по-късно.

Пасаж в Историята на византийския историк Никита Хониат, в който той разказва за бунта на пълководеца Алексий Врана срещу Исак II Ангел става повод за спор между историците за точната дата, на която е избухнало въстанието на братята Асен и Петър.

"Дискусията е още от 19-и век и вие може да видите в стари автори или 1186 или 1185. Проблемът е, че Никита Хониат е писател, византийските историци са преди всичко писатели, за тях историята е изкуство, не е само наука, не е само хронология. Така, че спорът е много сериозен и продължава много дълго време", каза Проф. Пламен Павлов, историк.

Подготвяйки докторантурата си, Анелия Маркова обаче се натъква на неочаквани факти, които категорично доказват, че въстанието е избухнало през 1186 година.

"Доказателствата са много. Едно от доказателствата са тези слънчеви затъмнения, които съм използвала от соларния каталог на НАСА, които успяват да датират бунта на византийския военачалник Алексий Врана, който се оказва маркер за подреждане на византийските походи срещу Петър и Асен", коментира д-р Анелия Маркова.

Съществено доказателство за датирането на началната фаза на въстанието се оказва и писмо на Българския Архиепископ Василий от 1203 година.

"Той упоменава, че е архиепископ български от 18 години. Когато върнем времето назад, стигаме до извода, че това се случва през 1186 година", каза още д-р Анелия Маркова.

"Въстанието не се премества с една година, премества се с няколко месеца. В някои учебници тази датировка я има, но тя не е фиксирана. Така, както я дава Анелия, не е убедителна", коментира проф. Пламен Павлов.

По всяка вероятност категоричните доказателства, открити от Анелия Маркова ще променят 26 октомври 1185 година като общоприета година за начало на избухването на въстанието на Асен и Петър.