Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Огойски СНИМКА: ИВАН БУТОВСКИ
Петко Огойски СНИМКА: ИВАН БУТОВСКИ

На 90-годишна възраст ни напусна известният писател, политик и общественик Петко Огойски. Новината съобщи бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Петко Георгиев Михайлов – Огойски е виден деец на БЗНС "Никола Петков".  Роден е в село Огоя – Софийска област на 1 ноември 1929 година. Завършва гимназия в София. През 1950 год. е осъден на 5 години затвор за “вражески стихове и заговорническа дейност”, която присъда изтърпява в разни затвори и концлагера Белене. Следва в историко – филологическия факултет на Софийския държавен университет, на което следване слага край повторно осъждане на две години през 1962 год.

Петко Огойски е историк по образование, писател, депутат от Седмото велико народно събрание през 1990-1991 година. Преминал през шест затвора и през концлагера на остров Персин край Белене през 50-те години на миналия век, той е един от малцината, дръзнали да опишат преживяното. Така неговата трилогия „Записки за българските страдания 1944-1989 г.” остава една от малкото книги, запазили паметта за близкото минало, което все още премълчаваме.

"Живи и мъртви братя страдалци!
Цели 43 години аз обхождах да ви търся от Видин и Кула до Свиленград и Странджа, от Силистра и Добрич до Петрич и Гоцеделчевско, от Свищов и Белене до Девин и Златоград, по Европа, Азия и Америка...
Хиляди от вас, живите, назовах, стотици от мъртвите разпознах и поименно възкресих. И много още незнайни останаха.
Извиках ви от небитието на забравата, та с крилата на белите листа да се завърнете при народа си.
Да останете сред децата, внуците и сродниците си, да влезете в класните стаи на учениците, в дискусиите на студентите, в стиховете на поетите!

Така започва своите „Записки за българските страдания“ Петко Огойски и ги посвещава на всички невинни, лежали в лагерите и затворите от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989 година.

От излизането си през 1995 година мемоарите на Петко Огойски имат три тиража, които са напълно изчерпани. Сега книгата отново тръгва към читателите си благодарение на италианския католически свещеник Паоло Кортези, който е основател на Културния център „Евгений Босилков“ в Белене.

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Българското историческо дружество и на Съюза на краеведите в България.

Някои от интересните си истории Петко Огойски е разказвал и пред читателите на в. "168 часа"

Редакцията изказва съболезнования на близките му.