Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Eкологична катастрофа, икономическа разруха и безработица, силно земетресение, водна криза и режим на питейната вода, спиране на топлоподаването, замърсяване на въздуха със серен диоксид, изгаряне на отровни отпадъци, висока престъпност, опасно пропадане на земни пластове и ерозия от подпочвени води... Бедствията, застигнали Перник през последните години сякаш надхвърлят обяснимото с логични аргументи. Дали няма някаква свръхестествена причина толкова нещастия да се натрупват на едно и също място за кратък срок от време? Още повече, че в историята има и други такива случаи с прокълнати градове в различни континенти.

Пресъхналият в наши дни язовир „Студена“ също може да има дял в кармичната обреченост на района. Когато е строен през 1953 г. заради него по нареждане на Вълко Червенков от домовете си са изгонени жителите на две села – Попово и Крапец.

След като мащабният строеж е завършен, хората от Попово виждат, че водата дори не е стигнала до къщите им, но те вече са разрушени.

Причина за проклятие някои виждат и във факта, че преди изселването в Попово е имало действаща черква - "Успение на Пресвета Богородица", която е взривена и затрупана със земя. По-късно върху останките й е построена една от емблематичните резиденции на Тодор Живков.