Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев идва за срещата с Васил Божков. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев идва за срещата с Васил Божков. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Дал съм 22 млн. лв. за година, имам план за клуба. Но ако държавата ми вземе бизнеса, няма как да давам пари

Срещнете се с Бойко Борисов, той може да бъде разубеден

“Държавата ми взема бизнеса и иска да ме фалира. Фалират ли ме, няма как да давам пари за “Левски”, той умира.” Това заявил Васил Божков пред феновете по време на двучасова среща с лидери на агитката и представители на различни фракции.

“Дал съм 22 милиона лева за една година. Имаме план за пет години, за да оздравим клуба, да имаме стадион. Не виждам кой ще дава по два милиона всеки месец”, отговорил той. Разберете, че положението е много тежко. “Главболгарстрой” и “Виваком” всеки момент могат да пуснат дела за обявяването на клуба в несъстоятелност. Не го правят заради нас, тъй като им обясняваме, че ще се изложат. Погасяваме задължения, но всеки ден има подводни камъни - дали даден мениджър, или бивш футболист искат пари от клуба”, продължил Божков пред запалянковците.

Васил Божков
Васил Божков

На 13 февруари 2019 г. “Нове Холдинг” обяви, че Васил Божков и групата компании, в които той има участие, се включват в оздравяването, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на “Левски”.

На 17 януари 2020 г. Валери Симеонов внесе предложение за промени в Закона за хазарта, с които се забранява организирането на лотарийни игри от частни фирми. Предложението за държавен монопол в сектора предвижда всички лотарийни игри с изключение на бинго, кено и томбола да могат да се организират само от държавно предприятие “Български спортен тотализатор”. В момента у нас лиценз за лотарийни игри имат спортният тотализатор и две фирми на Васил Божков. Ако промените в закона бъдат приети, лицензите на Национална лотария и Лотария България ще бъдат отнети. Именно Националната лотария е генерален спонсор на “Левски”. “С Националната лотария тръгваме на дълъг път”, обявиха от клуба на 9 юли 2019 г. След внасянето на законопроекта от януари 2020 г. Васил Божков инициира срещата с феновете с основна тема “бъдещето на “Левски”.

Валери Симеонов обяви, че проектът му за Закон за хазарта е подкрепен от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев

“Срещнете се Бойко Борисов, той може да бъде разубеден. На мен не ми вдига телефона. Трябват 5000-10 000 човека, а не 500. Вие знаете какво да правите”, заявил Васил Божков, цитиран от Sportal.bg. Не е уточнил обаче дали говори за протест.

Божков бил категоричен, че не е влязъл в “Левски” под натиск на Бойко Борисов. Попитан директно за тези слухове, Божков отговорил: “Не ме е карал. Аз му казах: Дай да го взема и да оправя “Левски”. Миналата година, когато акциите бяха в Христо Йовов и Димитър Иванков, вие започнахте да негодувате. Той (Бойко Борисов - б.р.) ми се обади и ми каза: “Няма да го вземам аз, вземай го ти.”

Фенове на “Левски” минават проверка преди срещата с Васил Божков на “Герена”.
Фенове на “Левски” минават проверка преди срещата с Васил Божков на “Герена”.

На срещата между Васил Божков и феновете присъстваха изпълнителният директор на “Левски” Павел Колев и финансовият директор на “Нове Холдинг”. Сред присъстващите бяха бившият вицепремиер на България Евгений Бакърджиев, председателят на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян, бившият шеф на фенклуба Владимир Владимиров, бившият председател на тръст “Синя България” Васил Колев, лидерът на ултрасите от Сектор “Б” Любомир Костадинов-Младежа, представители на фракциите “София-Запад” и Ултрас Левски”.

Представителите на различните фенски сдружения са обявили, че искат да запознаят всички свои членове със ситуацията, преди да вземат решение за евентуални действия. Заради това е насрочена нова среща между Васил Божков и запалянковците. Тя ще е във ВИП-а на стадион “Георги Аспарухов” в сряда, 22 януари, от 19 часа. На нея Божков ще очаква окончателната позиция на всички фенклубове на “Левски”.

Шефът на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян
Шефът на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян

“Синя България” ще обсъди и оповести позицията си в най-кратки срокове. Тя ще е съобразена с нашата основна стратегическа цел - политическо-икономическа и финансова независимост на клуба”, съобшиха от тръста.