Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защитата на ексминистъра на околната среда Нено Димов представи няколко документа в съда. От тях става ясно, че Димов е делегирал права за управление на водите на заместника си. 

Апелативният спецсъд решава днес дали да остави за постоянно в ареста бившия министър. В събота, на първа инстанция, му беше наложена най-тежката мярка за неотклонение по обвинението в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Прокуратурата обаче твърди, че Димов е знаел какви са наличностите в язовира, още повече, че водата рязко е започнала да намалява и въпреки това, утвърждавал графици за отпускане на вода.

Обвинението обоснова тезата си, че Димов е бил отговорен за управлението на водните ресурси с разпитите на редица свидетели, сред които и зам.-министри.

Прокуратурата твърди още, че за промишлени нужди водата била продавана срещу 12 стотинки, а на жителите на Перник - срещу 2 лева, поясни БТА. И така прокуратурата стигна до извода, че ако е подавана вода само на хората, а не и на завод "Стомана" и "Тополфикация", щяло да има и печалба за ВиК.

Според прокурора по делото, ако е на свобода, бившият министър щял да повлияе на свидетели.

Съдът откри достатъчно данни за неговата съпричастност към кризата с водата в предоставените от прокуратурата 59 тома доказателства

В събота адвокатът на Димов - Ина Лулчева, силно да разкритикува съдебния акт и призна че не е изненадана: "С новата вълна в прокуратурата се обеща, че ще тя ще се заеме с високите етажи на властта."

Засега Нено Димов остава единственият отговорен за водната криза в Перник, а прокуратурата, която разсекрети част от доказателствата по делото, е категорична - ако ексекоминистърът не беше разрешавал вода от язовир Студена да отива за промишлени нужди, до режим нямаше да се стигне.