Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две години условно с 5-годишен изпитателен срок получи по съкратена процедура муле на телефонни измамници, прибрало 1800 лв.от възрастна жена в Полски Тръмбеш. Жертвата се хванала на схемата за съдействие на полицията  при залавяне на група за измами и оставила спестяванията си под пейка пред къщата й през март 2018 г.

Подсъдимият е направил самопризнания и поискал съкратен процес, в следствие на което наказанието му е намалено с 1/3. От мотивите на Районния съд във Велико Търново става ясно, че "въртачите" не са установени. Куриерът, от сливенско село, се свързал с тях по обява за работа като пазач в Търговище. Казали му, че мястото е заето, но скоро с него се свързал "работодателят" и му предложил да го направи бригадир в друго доходно занимание.
Поддържал връзка с него само по телефона и го изпращал в различни градове с автобуси или таксита, откъдето трябвало да прибира други пратки с пари, банкови карти, бижута и  ценности. Оставял плячката до контейнерите на МОЛ-а във Велико Търново, както и на други неустановени места. Мулето прибирало част от парите, като възнаграждение за себе си и за разходите, които имал.
На 6 март 2018 г. бил изпратен с такси в Полски Тръмбеш. Там трябвало да изчака телефонно обаждане от шефа, който да му посочи конкретен адрес, където да отиде и да вземе парите, ако измамата е успешна. Междувременно един от извършителите започнал да звъни на телефонни абонати в града и се свързал с пострадалата жена на стационарния й телефон.

„Майко, катастрофирах и си счупих крака! Ей сега ще ти дам доктора да ти каже“, чула жертвата женски глас в слушалката. След това с нея говорил непознат мъж, който й обяснил, че трябват 1800 лева за операция. Тя отговорила, че й трябва време да събере пари, а непознатият започнал да я обижда и я заплашил, че ще й отреже ушите, ако не нагласи парите, пише в мотивите на съда. Жената се уплашила и събрала посочената сума. После разговаряла с мъж, който се представил като Лазар Попов от криминална полиция. Казал й, че се провежда полицейска акция за задържане на измамници. Те имали списък с 20 телефонни номера и тя е втората поред в него. Инструктирал пенсионерката да събере парите и да ги сложи в хладилника си, за да ги скрие.
Последвали още няколко разговора на жената с извършителите, държали я на телефона около 2 часа, докато друг "полицейски служител" казал, че трябва да вземе парите от хладилника и да ги сложи под пейката, която се намирала на улицата пред домът й. През това време мулето се качило на такси и отишло до адреса. По телефона получил указания от мошениците да наблюдава определена къща на ул. „Росица“. Трябвало да излезе жена и да остави торбичка, която след това той трябвало да вземе. Изпълнил нареждането и взел плика, като забелязал, че е пълен с пари. След това с автобус се върнал до Велико Търново и оставил плика с парите до контейнерите на МОЛ-а.
След задържането му куриерът участвал в следствен експеримент. Лицето му било запечатано и на записи от охранителни камери.
Междувременно мулето е осъдено за идентични престъпления от Районния съд в Петрич, отново условно. Наказанията му са групирани, но той няма да лежи в затвора, дори му се приспада времето, през което е бил с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Великотърновския окръжен съд в 15-дневен срок.