Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой разбра срещу какво бе поредният протест в София - едно необяснимо недоволство срещу намерението курсовете за управление на автомобили у нас да станат по-ефективни

Автоинструкторите, които оня ден затвориха булеварда пред царския дворец в София, заковаха поредния пирон на голямата кочина, в която сме затънали.

Някой разбра ли за какво протестират? Разбра се само, че министрите се отказали от своя идея след “справедливия гняв” на школите. А те недоволстват срещу нещо, което е безспорно необходимо:

шофьорските

курсове да са

по- смислени и

по-прозрачни,

за да бъдат младите шофьори по-квалифицирани и да загиват по-малко по пътищата.

Автоинструкторите обаче не искат да допуснат каквато и да било форма на контрол на дейността им, макар че обективно погледнато намеренията на министерствата на образованието и на транспорта всъщност помагат на самите автоинструктори - тяхната експертиза става по-ценна и уроците, които ще дават стават повече, съответно ще имат повече работа и евентуално допълнителни доходи.

Но те не искат да работят повече. Не желаят младите шофьори да бъдат обучавани да карат нощем, по магистрали или пък да държат изпита си за кормуване по непознати маршрути. Викат срещу т.нар. селфита, каквито всъщност никой не въвежда - да е видно кой е изпитваният и кой е изпитващият. Искат очевидно да продължим да плащаме по 700 лева за курс и никой да не наднича какво се случва между курсистите и техния инструктор.

Образованието по управление на автомобил е много важна дейност, по-важна даже от мястото на пълния и краткия член в изречението и

не може държавата

да не оказва контрол

на качеството

на обучението

по движение по пътищата. И след като са получили от държавата монопола да продават уроци, редно е от тях да се очаква някакво качество. И министрите не биваше да им отстъпват.

Но всъщност това показва обществена болест, където групи от населението толкова са се самозабравили, че излизат на протест за правото да не си вършат работата. Отвратително е.

 

и прозрачни