Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марио Пеев - Щайгата
Марио Пеев - Щайгата

- Марио Пеев е осъден да лежи до живот

- Преместили го заради безопасността на останалите, лишени от свобода

- Бил е зад решетките повече от 10 г. - у нас и в чужбина

 

Да бъде върнат в Софийския централен затвор и да не лежи в Бобов дол иска жестокият двоен убиец Марио Пеев - Щайгата.

49-годишният рецидивист изтърпява доживотна присъда за убийството на приятеля си Борислав Добрев - Боби Точката. Има и 11-годишна присъда за убийството на своя познат Васил Василев.

Щайгата е многократно осъждан, лежал е над 10 г. в затвори у нас и в чужбина. Последно влезе в Софийския централен затвор през септември 2010 г., след като бе екстрадиран от Гърция. Наскоро обаче го преместили в Бобов дол. В заповедта е посочено, че това се налага “с оглед наличието на важни съображения, свързани със сигурността и безопасността на лишените от свобода в затвора в София”.

На 20 октомври 2019 г. той подал молба за връщане обратно в столицата, но получил отрицателен отговор от директора на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. Заради това

завел дело в

административния

съд в Кюстендил

Твърди, че се среща само с вуйчо си Румен Д., който живее в София, но вече бил възрастен и все по-трудно пътувал до Бобов дол, за да посещава племенника си. Освен това затворникът имал желание да работи и да посещава курсове по компютърно обучение и чужди езици, а в Бобов дол не му осигурявали възможност. Изтъкнал и трети мотив - има сърдечно заболяване, което в Бобов дол не лекували.

Авдокатът му поиска съдебномедицинска експертиза, но магистратите отказаха. Представени бяха документи, според които Пеев няма сърдечно заболяване. Заключението от холтер изследването е “без ритъмно-проводни нарушения, без патологични паузи”, което означавало, че има хипертонична болест, но не и сърдечносъдово заболяване. Имал и изписана терапия.

“Всички се опират на холтера. Холтерът е корекционна мярка, която всяка година ми се прави, за да се види дали с приеманите медикаменти състоянието ми се влошава, или се подобрява. Холтерът не диагностицира моето състояние като болест, а в момента в какъв режим съм. Прегледи се правят с електрокардиограма. Там се проследява дали има патологични последици - изкривявания от стандарта. Холтера не съм го оспорвал. Аз съм с кардиологични проблеми и трябва да получавам лекарства, трябва да имам всеки месец преглед от доктор. Имам проблем с това, че не мога да получа лекарства. За да получа лекарства, трябва да имам рецепта. За да ги взема с рецепта, трябва лекар да ми предпише тези лекарства. Аз до ден днешен нямам такива и

по партизански

и по идиотски

начин се

снабдявам

с тези лекарства

Отивам на дело в София и там лекарството ми се дава от лекар. Често пътувам за София и оттам си взимам лекарства. Но не всеки месец мога да пътувам до София.”

Това казал в съдебната зала осъденият убиец. Адвокатът му пък допълнил, че от материалите в затворническото досие се установило, че “с персонала в затвора в Бобов дол са налице редица противоречия и отношенията навлизат в стадия на нетърпимост, с оглед и последната ескалация”.

“Доколкото може да се говори за ескалация на напрежението, явно такава е имало и в затвора в София, поради което е преместен”, контрирала юристката на затвора в Бобов дол в съдебната зала.

Магистратите отхвърлиха преди дни молбата му за връщане в столицата. Категорични са, че не са отпаднали основанията за неговото преместване в Бобов дол. Там пък е под наблюдение на медицинските специалисти.

Пеев не е изявил желание пред администрацията на затвора в Бобов дол да бъде включен в обучения, в курсове за придобиване на специалност, за повишаване на квалификацията или за работа. Нямало данни вуйчо му да е подавал молба за преместването на племенника си в Софийския затвор. Обстоятелството, че Пеев има вуйчо в София, който го посещава в затвора, не е достатъчно основание за преместването му в столицата, категоричен е съдът.

Две жестоки убийства, извършени от Марио -Щайгата, са категорично доказани и има присъди. Името му бе спрягано и като съпричастен в убийствата на митническата шефка Шинка Манова и на летописеца на мафията Георги Стоев, но доказателства не бяха открити.

Първото си убийство Пеев извършил на 29 август 2006 г. през нощта в София на ул. “Сребърна”. Там

пребил ортака си

Васил Василев,

защото му

задигнал

12 хил. лв.

След това заровил тялото на Витоша.

Когато делото за убийство срещу Марио вървяло към своя край през април 2010 г., той решил да избяга в чужбина и тогава извършил второто убийство. Успял да си намери фалшиви документи за самоличност. Извикал шофьора си Борислав Добрев - Боби Точката, да го вози до Гърция, като му обещал за услугата хероин. Взел със себе си и 38 хил. евро.

На 22 април 2010 г. двамата отишли до сградата на МВР. Там Пеев слязъл, за да си вземе номер за получаване на документ за самоличност. След като се върнал, видял, че колата я няма. Успял да издири Боби Точката, завързал му ръцете зад гърба със свински опашки и го откарал до местността Свинарника на Витоша. Там му

нанесъл зверски

побой с метален

прът, докато

Точката издъхне

След това хвърлил тялото му в шахта и го затрупал с камъни. Около 16 ч на мястото пристигнал столичанин, който преди време в бетонна шахта изградил импровизиран рибарник и развъждал риба. Направило му впечатление, че водата, която минава през тръбите, тече с червен цвят. Усъмнил се, че има нещо нередно, повдигнал един от камъните и видял трупа на Точката, след което се обадил на полицията.

На следващия ден Пеев стигнал до Петрич и оттам

платил на

каналджия, за да

влезе в Гърция

Обявен е за международно издирване и на 25 август 2010 г. е задържан в Гърция, а на 7 септември е предаден на нашите власти и настанен в затвора в София.

В края на 2010 г. получава 11 г. затвор за убийството на Васил Василев. През 2016 г. пък е произнесена доживотната му присъда за убийството на Точката по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Преди това Щайгата е лежал в затвора за въоръжен грабеж на инкасо автомобил с убийство, има присъди за хулиганство, побои, наркотици и др.

Твърди, че прякорът Щайгата му бил измислен от журналистите. Иначе от дете му викали Таралежа заради щръкналата коса или пък Художника, защото рисувал добре. Като ученик тренирал самбо, но още оттогава започнал с дребните кражби. След това минал в “бизнеса” с кражби на коли, наркотици. В затвора е един от лидерите, оглавява затворническа стачка, води съдебни дела.

По време на едно от делата му за убийство вещите лица - психолози, казват за него, че “е налице т. нар. диссоциална личност - състояние на личностна дисхармония”. Това състояние включва грубо незачитане на чувствата на околните, постоянна безотговорност и игнориране на социалните норми, нисък праг на отключване на агресивни реакции, включително и физическо насилие, неспособност за изживяване на вина”.