Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никога не съм имал

акаунт в социалната

мрежа, казва министърът

Поне 5 фалшиви профила и страници във фейсбук се представят за вътрешния министър Младен Маринов и пускат фалшиви новини, показа проверка на “24 часа”. Той никога не е имал профил в социалните мрежи, а най-голямото менте се поддържа от стар смартфон.

“Моля гражданите да не се заблуждават. Каквато и страница във фейсбук с моето име да видят, тя не е истинска”, призова Маринов пред “24 часа”. Вълната е започнала още през септември м.г., показа проверка на редакцията. Тогава е създадена най-популярната страница, представяща се за автентична. Точно тя пусна в четвъртък следния статус, цитиран от няколко медии, сред които и клюкарски сайтове: “Разпоредил съм проверки във всички областни дирекции на вътрешните работи съвместно с ДАНС за ВиК дружествата”. Публикацията е събрала 62 харесвания, или над 10% от всички 604 души, лайкнали страницата. Има и 5 коментара, както и 22 споделяния.

Веднага след публикуването на статуса той бе приет за чиста монета от агенция “Пик”, сайтът на “Марица”, трибюн.бг, агенция “Блиц”, утре.бг и други регионални сайтове.

Някои от потребителите им обаче веднага написаха в коментарите, че вътрешният министър не може да възлага проверки на ДАНС. Част от заблудилите се медии изтриха фалшивата новина. Още в петък обаче отново я тиражихара, като пуснаха дописка за проверки в Пловдив и цитираха тамошния шеф на полицията Йордан Рогачев. В края на дописката обаче като авторски текст бе сложено следното изречение: “За проверките стана ясно, след като вътрешният министър Младен Маринов написа във фейсбук, че е разпоредил проверки на всички ВиК дружества в страната след случая с водната криза в Перник”.

Всъщност такива бяха разпоредени в петък, но от главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Казусът с фалшивите профили се разследва от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Служителите му вече са трили един фалшив профил на Маринов. Сегашната популярна страница, която цитира всяко изказване на вътрешния министър, е създадена на 19 септември 2019 г. Харесана е от редица журналисти, дори от човек, който беше част от екипа на Маринов.

Ако бъде установен, авторът на страницата може да бъде подведен под отговорност за измама. Любопитното е, че менте профилът се поддържа от стар смартфон. Това се разбира по приложението, ползвано за публикуване на статуси - фейсбук лайт. Това е лека версия за по-немощни апарати с операционна система “Андроид”.