Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слухове, че пожарите са умишлени, лъжливи данни за унищожените територии и измислена карта на НАСА взривиха социалните мрежи

Фалшивите новини не подминаха дори опустошителните пожари в Австралия. В огнения ад загинаха десетки, а пламъците му погълнаха около 500 млн. животни.

Една от най-сериозните спекулации беше, че пожарите на континента са умишлено запалени. Причината била, че богати инвеститори искали да разчистят мястото за високоскоростна железопътна мрежа. Интересното е, че подобна теза бе налагана и по време на калифорнийските пожари през 2018 г. До момента не е ясно кой е първоизточникът на тази лъжа, тъй като твърдението е публикувано от няколко фалшиви профила в социалните мрежи. Факт е обаче, че слухът повдигна много въпроси и притесни доста хора.

Друга безпочвена лъжа беше, че самите австралийски природозащитници са причинили пожарите, за да стреснат хората, че безхаберието им е причина за

трагичните климатични промени

Сред фалшивите новини се нареди и тази, че на континента вече е завалял силен дъжд, който окончателно ще спре бушуващите огньове. Само преди броени дни в няколко страници във фейсбук и други социални мрежи беше публикуван клип, на който се вижда как пожарникари радостно танцуват под дъжда, ликувайки, че той ще сложи край на стихията. Клипът е гледан стотици хиляди пъти, а под него зрителите благодарят, че "Бог е чул техните молитви".

Каква всъщност е истината?

Оказва се, че записът изобщо не отговаря на датата, на която е качен, а е от 27 ноември 2019 г. Към момента в Австралия наистина вали, но не и над по-голямата част от териториите, обхванати от пламъци, сигнализират австралийци.

"Валежите са в много малка част - обяснява жена на име Сюзън Росенгард. - Огромна площ от горящата страна все още чака да завали, за да спре този ужас."

Друга пък разказва, че се чула по телефона с родителите си, чийто роден дом бил там, и те споделили, че не е имало нито една капчица дъжд.

"Адът не е приключил

- пише мъж на име Ким Уилсън. - Всичко продължава да гори. Лошото сега е, че няма и храна за дивите животни, които живееха там. Тя също е изгоряла. За съжаление те няма какво да ядат. Има още за какво да се молим. Не вярвайте на подобни елементарни измами. Не ви ли е срам да разпространявате непроверени факти?"

Част от хората, които са стигнали до извода, че видеото

не отговаря

на истината,

дори смятат, че в неговото разпространение има конспирация. Според тях то е пуснато в интернет с днешна дата, за да спрат критиките към правителството и да бъдат успокоени пострадалите.

Сред лъжливите твърдения се нареди и това, че до момента не е събран нито един долар за опожарената територия, а също и за хилядите пожарникари, които работят там и чийто брой вече

надхвърля

50 хил.

За голяма част от тях стана ясно, че не са получили възнаграждение за борбата си с потушаването на огъня и сами са изявили желание да помогнат. Преди повече от месец бяха открити няколко дарителски сметки, в които всеки желаещ можеше да окаже своята

финансова

подкрепа

Факт е, че до момента събраните средства са над 20 млн. долара.

Твърдението, че никой не е дарил, обаче притесни стотици хиляди, които решиха, че парите им са потънали в нищото и изобщо няма да отидат по предназначение. Наложи се неправителствени организации да обясняват, че това е просто спекулация и всеки преведен долар е отчетен по сметката.